Kış aylarının gelmesiyle birlikte, soğuk hava, kapalı ortamlarda vakit geçirme ve nem oranındaki düşüş gibi faktörler, bağışıklık sistemimizi zayıflatarak çeşitli hastalıklara yakalanma riskimizi artırıyor. Ancak, doğru önlemler alarak bu riskleri önemli ölçüde azaltabilir, sağlıklı ve enerjik bir kış geçirebiliriz. Sizler için küçük bir rehber hazırladım. Gelin bu rehbere birlikte bakalım.
Sağlıklı bir kış geçirmenin anahtarının, güçlü bir bağışıklık sistemi olduğunu hemen hemen hepimiz biliyoruz. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için yapabileceğimiz birçok şey var:
* Dengeli Beslenme: Bol miktarda taze meyve ve sebze tüketerek vücudumuza gerekli vitamin ve mineralleri almak önemli. Özellikle C vitamini açısından zengin olan portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciyeler, bağışıklık sistemini destekler. Probiyotik içeren yoğurt, kefir gibi fermente süt ürünleri de bağırsak sağlığımızı koruyarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
* Uyku: Uyku, vücudun kendini yenilemesi ve onarması için çok önemli. Yetişkinlerin günde ortalama 7-8 saat uyuması öneriliyor. Tabii uykunun hangi saat aralığında olduğu da çok önemli. Uzmanlar gece 23.00 itibariyle uykuya geçişin önemini her fırsatta dile getiriyor.
* Stres Kontrolü: Stres, bağışıklık sistemini zayıflatan en önemli faktörlerden biri. Her ne kadar istemesek de hayat şartları bizi strese boğabiliyor. Yoga, meditasyon, derin nefes alıştırmaları gibi rahatlama teknikleri, kitap okumak. Müzik dinlemek gibi eylemler stresi azaltmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabiliyor.
* Egzersiz Yapmak: Haftada en az 2 gün orta şiddette fiziksel aktivite, bağışıklık sistemini güçlendirir ve genel sağlığı iyileştirir.
* Aşılar: Grip aşısı gibi mevsimsel aşılar, ciddi hastalıklardan korunmanın en etkili yollarından biri.
* El Hijyeni: Özellikle yemek öncesi ve sonra, tuvalet sonrası ve hasta biriyle temas ettikten sonra ellerimizi bol su ve sabunla yıkamalıyız. Evde veya dışarıdayken yanımızda taşıdığımız el dezenfektanlarını da kullanılabiliriz.
* Ortam Hijyeni: Bulunduğumuz ortamı düzenli olarak havalandırmalı, yüzeyleri temiz ve dezenfekte etmeliyiz.
* Öksürürken Ve Hapşırırken Dikkat: Öksürür veya hapşırırken ağzımızı ve burnumuzu tek kullanımlık mendil veya dirseğimizin iç kısmıyla kapatmalıyız.Böylece mikropların yayılmasını engellemiş oluruz. Ve ayrıca:
Soğuk havaya uygun, vücudumuzu sıcak tutacak kıyafetler giymek, özellikle baş, boyun ve ayaklarımızı sıcak tutmaya özen göstermek, bol su içerek vücudumuzun nem dengesini korumak, sıcak içecekler de vücudu ısıtmak, özellikle evlerde ısınma sistemlerinin kullanılmasıyla kuruyan havayı nemlendirici cihazlar kullanarak nemlendirmek,D vitamini açısından çok önemli olan güneşten faydalanmak, güneşli günlerde kısa süreli dışarı çıkmaya özen göstermek de hastalıklara karşı korunmada önemli başlıklar.
Tüm bunlar dışında kış hastalıklarına karşı kendimizi doğal yollarla da koruyabilir ya da oluşan hastalık belirtilerini hafifletebiliriz.
* Zencefil: Anti-inflamatuar özelliği sayesinde soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletir.
* Bal: Boğaz ağrısını dindirmeye ve öksürüğü gidermeye yardımcı olur.
* Sarımsak: Güçlü antibakteriyel özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
* C Vitamini: Narenciye, kivi, çilek gibi meyveler bol miktarda C vitamini içerir ve bağışıklık sistemini destekler.
Unutmayın, verdiğimtüm bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlı. Herhangi bir sağlık sorununuz olduğunda mutlaka doktorunuza başvurun.
Sağlıklı ve mutlu bir kış geçirmeniz dileğiyle!