Hırs… İnsanoğlunun içsel ateşi. Hem de öyle bir ateş ki; bazen başarıya giden yolu aydınlatan bir fener, bazen ise etrafındaki her şeyi yakıp kül eden bir alev topu.

Nasıl kullanıldığına göre şekil değiştiren bir silah… Aynı zamanda mücadele etmemiz gereken bir güç. Her daim içimizde, bazen uslu bir çocuk gibi söz dinleyip destek olan, motive eden, ateşleyen, bazense yenik düştüğümüz bir canavar. Son sürat gidebilen bir spor araba gibi hırs, gideceğimiz yere bizi daha hızlı götüren ancak büyüsüne kapılıp aşırı hız yapınca son derece tehlikeli olan bir araç.
Peki, hırsın iyi ve kötü yanları neler? Ve bizi nasıl etkiler? Gelin beraber bakalım.
Önce iyi yanları:
Rekabet: Hırs, rekabet duygusunu körükler. Bu da kişiyi daha iyiye, güzele ulaşmak için sürekli olarak kendisini geliştirmeye iter. ‘Ben daha iyisini yapabilirim’ diye düşünen kişi bu yolda daha fazla çalışmaya ve gelişmeye odaklanır.
Disiplin: Hırslı insanlar genellikle disiplinlidirler. Hedeflerine ulaşma yolunda gerekli olan tüm çalışmaları, olması gereken yerde ve zamanda, olması gerektiği gibi uygularlar.
Motivasyon: Hırs, hedefe ulaşmak için gerekli olan itici gücü sağlar. Hedef belirlemek ve o hedefe ulaşmak için bizi motive eder. Bir işe motive olan insan o yolda çok daha azimli ve kararlı olur.
Başarı: Hırs, doğru kullanıldığında başarıya ulaşmanın en önemli anahtarıdır. Hedefe ulaşmak için gösterilen çaba, hırsla birleşince genellikle başarı ile sonuçlanır.
Evet, bunlar hırsın güzel ve faydalı yanları. Peki ya hırsı doğru kullanmazsak? O zaman işte bu kötü yanlar çıkıyor ortaya:
Stres: Aşırı hırs, stres ve kaygıya neden olabilir. Başarısızlık korkusu, hırstan kaynaklanan kaybetmeyi hazmedememe durumu sürekli bir gerginlik halinde yaşamaya yol açabilir.
Sağlık Sorunları: Hayat boyu aşırı hırslı olmak, rekabet ve yüksek beklentiler içinde yaşamak, fiziksel ve ruhsal sağlığı ciddi şekilde etkileyebilir.
İlişki Sorunları: Hırs, bireylerin çevresindeki insanlarla olan ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Aşırı hırslı bir odaklanma, diğer insanları göz ardı etmeye neden olabilir. Özellikle ikili ilişkilerde hırs en tehlikeli düşmandır.
Ahlaki Sınırları Aşma: Hırs, bazen insanları ahlaki değerlerden uzaklaştırabilir. Özellikle para kazanma konusundaki hırs, insanları başkalarına zarar vermeye, hile yapmaya sürükleyebilir.
Maddeleri daha da çoğaltabilirim aslında ama kısa ve öz olarak hırs, iki yüzü keskin bir kılıç gibidir. İyi kullanıldığında başarıya götürürken kötü kullanıldığındaysa oldukça tehlikeli, yıkıcı bir güç haline gelir. Önemli olan hırsı kontrol altında tutabilmek ve onu hem kendimize hem de çevremize zarar vermeyecek şekilde kullanabilmektir. Aşırı hırs, insanların mutlu olamamalarının nedenlerinden biridir.  Ne demiş Benjamin Franklin:  “Hırs ile mutluluk, birbirlerini hiç görmezler.”
Hırsınızı mutlu olmak için kullanmanız dileğiyle…