TCMB’nın düşük faiz politikası, kamu harcamalarındaki artış ve israf nedeniyle ülkemizde enflasyon son üç yılda ülke tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştı.
14 Mayıs ve 28 Mayıs 2023’de yapılan TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Mehmet Şimşek’in ekonominin başına geçmesi ve TCMB Başkanı ve ekibinin değişmesi nedeniyle uygulanan politika faizi %8,5’dan %50’ye yükseltildi.
Bu kez de ülkede mevduat, kredi faizi ve kredi kartı faiz oranları ile kredi kartı komisyonları arttı.
Öte yandan, ülkede yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle de kullanılan POS'ların cihaz, saha yönetimi, bakım/onarım ve kurulum gibi maliyetleri de artış gösterdi.
Hem esnaftan alınan kredi kartı komisyonlarının artması, hem kredi kartı ile yapılan satışlarda 45 günü geçen geri ödeme süresi ve hem de POS cihazlarının maliyetlerinin artması nedeni ile birçok esnaf POS cihazı ile tahsilat yapmamaya başladı ve müşterisini de IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası)'a veya nakit ödemeye yönlendirmeye çalıştı.
Ülkemizde vergi tahsilatının %70’i dolaylı vergilerden karşılandığından bu şekilde yapılan ödemeler kayıt dışılığı da artıracak böylece devletin vergi kaybı yaşamasına sebebiyet verecektir.
Bu suretle esnaf daha az vergi ödeyeceği için de tüketicileri teşvik anlamında IBAN ile ve nakit ödemelerde indirime gitmektedir.
Oysa, enflasyon ile mücadelede sadece faizleri yükseltmek yetmemekte, kayıt dışını önleyerek, dolaylı vergilerden ziyade (ücretlilerden alınanlar hariç doğrudan alınan Gelir Vergisi hariç) Gelir ve Kurumlar Vergisi gibi doğrudan vergilere ilişkin tahsilatların artması ve diğer yandan da kamuda tasarrufa gidilmesi gerekmektedir.
Bu arada bazı esnafın POS cihazlarını kaldırmaya başladıkları görülmeye başlanmış olup bu uygulamanın yaygınlaşması halinde ülkemizde yeterli gelirleri bulunmayan ve mecburen kredi kartı ile alışveriş yapmakta olan tüketicileri daha da zor günler bekleyecektir.