7524 Sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile vergi kanunlarında bazı düzenlemeler yapılmıştır.

Bu yazımda kurumlar vergisi ile ilgili olarak “Yurt içi asgari kurumlar vergisi” başlıklı madde ile yapılan düzenlemelerden söz etmek istiyorum.

Yapılan düzenlemeler arasında beklenildiği gibi en önemlisi kurumlar vergisi mükelleflerine asgari kurumlar vergisi getirilmesi olmuştur.

Bu bağlamda, genel olarak kurumlar vergisi matrahından düşülen indirim/istisna, indirimli kurumlar vergisi gibi hesaplanan vergiyi azaltıcı düzenlemeler sınırlandırılmıştır.

2025 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde geçerli olacak asgari kurumlar vergisi uygulamasına göre, hesaplanan kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacaktır.

Ancak, iştirak kazançları, emisyon prim kazancı, kooperatiflerde risturn istisnası, serbest bölgelerde elde edilen kazançlar, Ar_GE ve tasarım indirimi gibi istisna ve indirimler kurumlar vergisi matrahından düşülecektir.

Kurumların düşük ve belki de hiç vergi vermemelerine neden olan  diğer indirim ve istisnalar bundan böyle %10’luk kurumlar vergisinden  hesabında kurum kazancından düşülmeyecektir.

Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi’nin hesabını şöyle formüle etmek uygun olacaktır: (Ticari Kar + Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler – Kabul Gören İndirim ve İstisnalar) × %10

Bu düzenlemeler geçici vergi dönemleri için de geçerlidir.

İlk defa faaliyete başlayan kurumlar hakkında faaliyete başlanılan hesap döneminden itibaren üç hesap dönemi boyunca bu madde hükümleri uygulanmayacak, eski uygulamaya devam edilecektir.

Aslında beklenti kurum kazancının %15’i oranında kurumlar vergisi uygulaması yönünde idi.

Ayrıca aynı Kanunda yer alan “küresel asgari vergi” düzenlemesiyle, önceki dört hesap döneminin en az ikisinde 05.06.2024 tarihli yazımızda da belirttiğimiz gibi 750 milyon avro karşılığı Türk lirası sınırını geçen çok uluslu şirketler için %15’lik vergi getirilmiştir.