27/04/2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve bu ay başında yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği ile “(%8)” ibarelerinin “(%10)”, “(%18)” ibarelerinin “(%20)” şeklinde değiştirilmiş olduğu belirtildikten sonra kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler (hazır yemek şirketleri dâhil), lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri işyerlerinin prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde oldukları hatırlatılarak, bu işyerlerinde imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında %10 (alkollü içeceklerde %20) oranında KDV hesaplanacağı belirtilmiştir.
Buradaki amaç, enflasyonla mücadele kapsamında üretim yerlerindeki satış ile hizmet sektöründe yapılan satış ayrımına dikkate çekerek KDV’de yaşanan vergi kaçağını önlemektir.
Bazı lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti sunduğu halde direkt et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi gösterdiği ve KDV oranın yüzde 10 yerine temel gıda maddesi oranı olan yüzde 1 olarak hesapladığı, bu işletmelerin %9 oranındaki vergiyi Maliye’ye ödemedikleri bilinmektedir.
Konuyla ilgili bir örnek:
Herhangi bir kafeterya veya lokanta, kendi hazırladığı yiyecek ve içeceklerin yanında simit satışı da yapmaktadır. Bu işletmeye gelen müşteri sipariş ettiği yiyecek ve içeceğin yanında simit de satın almış ve simitleri de yanında götürmüştür. Bu işyerinin yaptığı bu satışların tamamında %10 oranında KDV hesaplaması gerekecektir.
Sonuç; Vergi oranını arttırmadan vergi gelirlerinin artırılması yönündeki bu düzenleme enflasyonla mücadelenin maliye politikası ayağını oluşturmakla birlikte bu yöndeki çalışmalar enflasyonu kısa vade de olsa artıracaktır.