Kurumlar vergisi aslında sermayenin vergilendirilmesi açısından önemli bir yer tuttuğu için bu kesimde yapılacak bir reform çok büyük bir önem taşıyacak.

Kurumlar vergisi oranı Türkiye’de düşük olmayıp yüzde 25 ve üzeri oranlar içermekte. Ancak, oranın düşük olmamasına rağmen istisna ve muafiyetler yüksek olduğundan efektif vergi oranı yani fiili olarak gerçekleşen vergi ödemesi oranı düşük kalmakta.

Asgari Kurumlar Vergisi uygulaması ile istisna ve muafiyetleri kısıtlamak, bağışlar ve diğer indirimlerle vergi matrahının küçültülmesi halinde bile tabi olunacak vergi oranının belli bir oranın altına inmemesini sağlamak gerekiyor.

Diğer taraftan son günlerde çok uluslu şirketlere yüzde 15 oranında Küresel Asgari Kurumlar Vergisi getirilmesi konusunda çalışmanın yapılmakta olduğu, Türkiye’de faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenleme yapılmasının zorunlu olduğu açıklanmış. Aksi takdirde ülkemizin almadığı verginin bir başka ülke tarafından alınacağı belirtilmiş. Bilindiği üzere çok uluslu şirketlerin birden fazla ülkede şubeleri vardır.

Küresel asgari kurumlar vergisinden ilk planda en büyük ve en karlı çok uluslu şirketlere göre ülkeler arasında karın ve vergi haklarının daha adil bir şekilde dağıtılmasının sağlanması amaçlanıyor.

Bu bağlamda çok uluslu bir şirketin faaliyette bulunduğu ülkede ödediği kurumlar vergisi yüzde 15’in altında ise asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasalaştıran ülkeler ilgili ülkenin almadığı verginin farkını almakta.

Profesör Dr. Binhan Elif Yılmaz’dan, küresel asgari kurumlar vergisinin zaten var  olduğunu öğreniyoruz. Yılmaz ayrıca Türkiye’nin de haziran ayının sonuna kadar buna dahil olmak zorunda olduğunu ve 180’nin üzerindeki ülkenin bu konuda anlaştığını, bu düzenlemeyi iç hukuk sistemimize aktarmamız gerektiğini, kazançların vergi cennetlerine gittiğinden küreselde asgari kurumlar vergisinin yaygınlaşması yönünde bir çabanın söz konusu olduğunu dile getirdi.

Ülkemizde gerekli düzenleme yapıldıktan sonra küresel cirosu 750 milyon Euro’nun üzerinde olan uluslararası şirketlerden yüzde 15 oranında küresel asgari kurumlar vergisi alınacak.  Eğer çok uluslu bir şirketin ülkesinde oran örneğin yüzde 5 ise aradaki yüzde 10’luk tutarın hazineye aktarılacaktır.