31 Mart 2024 seçimlerinin ardından belediye başkanlarımız ilk 100 gününü değerlendirme toplantılarını yaptılar.

35 yıllık bir CHP’li ve uzun yıllar yerel yöneticilik yapmış biri olarak bu ilk 100 günde hangi başkan öne çıkmış derseniz, ulaşılamama eksiğini bir kenara koyarsak tek kelime sevgili kardeşim Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki derim.

Geçtiğimiz dönemin başkanı sevgili dostum Mustafa İduğ’un da Bornova’da yaptığı çok doğru işleri hep takdir etmişimdir ama uyardığım için de buradan yazmakta sakınca görmüyorum. Aynen söylediğim; “Çok güzel işler yapıyorsun ama örgüt ile meclis ile halka inmek ile sıkıntıların var çözmelisin”i işaret ettiğimde o da bana genel merkezi işaret etmişti.

Maalesef aday olamama sebebi olarak da örgüt ve halk ilişkileri olduğunu söyleyebilirim.

 Kızsam da, darılsam da gelelim sevgili kardeşim Ömer Eşki’ye ;

Ömer başkan adaylar arasında belediyesinde önce işçi sonra sözleşmeli memur ve daha sonra memur olan ilk ve tek başkan.

Yetmedi, CHP gençlik kollarında yetişip sahada hep var olması  ona öyle bir avantaj sağlıyor ki onu maça 1-0 önde başlamasını sağladı.

Kim ne derse desin hep söylediğim: İktidara giden yol yerel yönetimlerden geçer.

İşte bu gerçek ile erken seçim tamtamlarının çaldığı bu dönemde başarılı, halkın içinde olan başkanlar partisini iktidara taşır.

Sürekli her başkanı izliyorum, klasik belediyeciliğin dışına çıkıp mahallenin sorunlarını yerinde görmek için, bire bir vatandaşla temas etmek için güne o mahallenin camisinde sabah namazı ile başlamak bir maharettir.

Hele sorunlara aynı anda çözüm bulmak için yanına mahallenin muhtarını, fen işleri, park bahçeler, temizlik, zabıta müdürlerini alıp da her gün sahada olmak ve çözümlerini anında hayata geçirmek ancak siyasetin ve belediyeciliğin merkezinde yıllarını geçirmekle başarılabiliyor.

Bunda da en önemli faktör tabii ki kadro.

CHP yuvasında yetişmiş başkan yardımcısı atadığı Cem Arıkan, sosyal yardım işleri müdürü yaptığı Damla Çelik Kaya gibi oluşturduğu genç dinamik kadrosu ile geleceğe çok büyük bir hikaye yazacağı gerçeğini buradan söylemeden geçemeyeceğim .

Hele hele planlamasına aldığı İzmir’in en büyük meydanı, 62 otopark, spor tesisleri, müzeler gibi projelerini hayata geçirdiğinde adını başka bir makamlara yazdırabileceğini söyleyebilirim.

Buradan her bir belediye başkanına önerim olacak bir kaç hatırlatmayı yaparak yazımızı sonlandıralım.

Öncelikle belediye başkanı ulaşılabilir olmalı Kibirli, kendini beğenmiş olmamalı.

Samimi ve içten olmalı.

Halkı sevmeli, şefkatle yaklaşmalı.

Gönüllere hitap etmeli, halkın acılı ve tatlı günlerinde yanında olmalı.

Yoksulu, dezavantajlıyı dinlemeli sorunlarına çare ve çözümler bulmalı.

Kadrosunda egoları ile hareket eden yönetici bulundurmamalı, “Sen ne büyüksün” diyen yalakayı, dalkavuğu yanında tutmamalı.

Unutmamalı ki ona hatalarını söyleyen gerçek ekibidir.