Bilirkişiler ücretlerine uygulanması gereken vergi istisnası konusunda iki buçuk yıldır, çeşitli platformlarda yazıp gerekli başvurularda bulunarak seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Zira bilirkişi ücretlerinin aylık asgari ücreti aşmayan kısmı için 01.01.2022 tarihinden itibaren gelir ve damga vergisinden istisna edileceği hüküm altına alınmıştı.

Bu çerçevede bilirkişilere yapılan ödemelerin vergi istisnasından yararlanmaları gerekmektedir.                      

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişi Daire Başkanlığı’nın İzmir Bilirkişili Bölge Kurulu Başkanlığı’na yazdığı bir yazısında özetle;

Bir işverenin yanında ücretli olarak çalışmayan bilirkişilere yapılan ödemelerde vergi istisnasının uygulanacağı ve söz konusu işverene bu durumu bildirme yükümlülüğünün ise hizmet erbabına ait olduğu; istisnanın uygulanmasında kişi beyanının esas alınması öngörüldüğünden bu yöndeki beyanın ödeme birimlerine iletilmesi halinde adı geçen bilirkişiye vergi istisnasından faydalandırılarak ödeme yapılacağı bildirilmiştir.

Nihayet, 14.06.2024 tarihi itibariyle koşulları uygun olan bilirkişilerin ücretlerine istisna uygulanması amacıyla UYAP Bilirkişi Portalı uygulamasına "Vergi İstisna Talebi" butonu konulmuştur.

Bu suretle vergi istisnasından yararlanmak isteyen ve koşulları uyan bilirkişilerin "Vergi İstisna Talebi" butonuna tıklamak suretiyle sisteme girerek vergi istisnasından yararlanmaları amaçlanmıştır.

UYAP Bilirkişi Portalı, Türkiye genelinde yargıda bilirkişi olarak görev alan kişilerin adliyeye gitmeden dosyaları ile ilgili işlemlerini elektronik ortamda takip edebilmeleri için Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bir hizmettir.

Ancak, bu uygulama beklentileri karşılamamış, halen birçok bilirkişi Bağ-Kurlu olmadıkları ve hiçbir işverenden ücret almadıkları veya hiçbir işverene bağlı olarak çalışmadıkları halde SGK'li olarak çalıştıkları için vergi istisnasından yararlanamayacakları ve SGK’ye başvurmaları gerektiği yönündeki uyarı ile karşılaşmışlardır.

Dolayısıyla, bilirkişiler yaklaşık iki buçuk yıllık uğraşlarına rağmen koşullar müsait olduğu ve sözüm ona bu konuda düzenlenme yapıldığı halde hala vergi istisnasından yararlanamamaktadırlar.

Yetkililerin artık bilirkişilerin seslerini duyma zamanı çoktan geldi de, geçti bile.