Gösteri hakkı, demokrasiyi inşa eden toplumların vazgeçilmez mevzilerinden biridir. Hak ve özgürlükler mücadelesi veren toplumsal muhalefetin içine sızan provokatörler kitlesel eylemleri kaosa sürüklemeyi amaçlar.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sürdürülen gösterilerin toplumsal muhalefetin meşruiyetini koruyacak stratejiler geliştirilmelidir.
Gösteri hakkı!
Gösteriler, anayasal bir hak olarak vatandaşların düşüncelerini ifade etme ve demokratik bir duruş sergileme aracıdır. Gösterinin içeriği, toplumun ortak sorunlarına ortak çözümü amaçlar. Küfür, hakaret, mala, cana, çevreye zarar verme gibi eylemleri içermez.
Gösterilerin omurgası ve poitikası
CHP’nin kitlesel eylemleri, sadece kendi parti teşkilatıyla sınırlamamalı. Sendikalar, meslek odaları, akademik kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin ortak talepleri ve çözümü üzerinden kürsüyü ve alanı birlikte organize etmeliler.
Özellikle işçiler, emekçiler, kadın hareketleri, emekliler, yoksul köylüler ve gençlerin örgütlü katılımlarına inisiyatif verilerek daha geniş bir kamuoyu desteği ve güvenliği sağlanır.
Provokasyona karşı önlemler
Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de kitlesel eylemler provokatörlerin hedefi olur. Provokasyonlar, çoğu zaman göstericiler ile güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmek, şiddet olaylarıyla kamuoyunda gösteriyi itibarsızlaştırmak amacı taşır.
Buna karşı alınabilecek bazı önlemler
● Eylem düzeni ve disiplini: Eylem alanları, katılımcı kuruluşlarla birlikte organize edilmeli.
● Örgütlü güvenlik: Katılımcı gruplar, kendi içlerinde disiplin sağlayarak alanlarda düzeni korumalıdır. Özellikle sendikalar, meslek odaları ve STK’ler, provokasyon riskine karşı kendi içlerinde bir güvenlik yapısı oluşturmalı.
● Provokatörlerin teşhisi ve izolasyonu: Gösterinin amacı dışında hareketler sergileyen bireyler belirlenmeli, bu kişiler mümkün olduğunca kitleden izole edilmelidir.
● Hukuki Farkındalık: Katılımcılar, olası bir gözaltı ya da müdahale durumunda nasıl hareket edecekleri konusunda bilgilendirilmeli, organizasyon kurlu bu girişimleri an an boşa çıkaracak müdahaleler yapmalı.
Sonuç olarak!
Kitlesel eylemler, toplumda demokratik mücadeleyi güçlendiren bir araçtır. Bunun için örgütlülük, disiplin ve provokasyonlara karşı bilinçli hareket etmek temel şarttır. Gösteriler, yalnızca bir protesto alanı değil, aynı zamanda demokratik bilincin yükseldiği, halkın taleplerinin açıkça ifade edildiği, geniş kesimleri mücadeleye davet ve örgütlenme platformudur.
Muhalefetin kazandığı belediyelere karşı sürdürülen; kayyumlar atamaları, gözaltılar, tutuklamalar karşı sürdürülen gösteriler haftasını doldurdu. Gösteriler CHP sınırlarını aşarak ortak toplumsal muhalefete dönüştü. CHP lideri Özgür Özel’in alanları ve kürsüleri toplumu temsil eden farklı kesimlere açması, birlikte hareket etmesi, kuşkusuz daha geniş katılımlı gösterileri ortaya çıkarır. Demokratik muhalefetin harcını karar. Gösteri politikaları ve demokratik hakların savunulması sürecinde, provokasyonları boşa çıkarıp, dayanıklı bir toplumsal hareket oluşturulması açısından bu kritik süreç önemsenmelidir.
Hadi hayırlısı…