Kaldırın kafanızı telefonlardan ve dünyada neler olduğuna önce kendi çevrenizden bakın.
Çocuklarınızın telefon bağımlılığından önce kendi bağımlılığınıza bakın. Metroda otobüste, minibüste her on kişiden 7’si telefon biri kitap ikisi çevreye bakıyor. Hiç çocukken oyuncak oynamamış gibiler. Yeni oyuncakları ile çok mutlular ve bütün dünyada benzer görüntüler var. Kim hasta, kim iyi, ne yapmak gerekir, nasıl geçecek gün? Bunu öğrenmek yerine tuvaletten bile film izlemeden çıkmayan insanlarla beraberiz. Bu çok hareketli dünyadan sonra günlük yaşam tabii ki sıkıcı ve tekdüze gelecek. Çocuklar çizgi film izlemeden yemek yemeyecek o, tablet oyunu oynamadan uyumayacak. Çünkü çocuklarla oyun oynamak onlara sorumluluk vermek yerine onların işlerini siz yapın hazıra alıştırın. Sonrada ‘Ömrümü verdim, bir dediğini kirletmedim’ neden böyle deyin. Neden olacak sizden ötürü!
Eski ile yeninin belki de büyük farkı da bu. Zaman değişti, teknoloji hayatımızı kolaylaştırırken duygusal ilişkileri zayıflattı. Her konuyu onunla halledince arkadaşlara, sosyal, ilişkilere, alışverişe, sinemaya şarkıya ihtiyaç hissedince elimizde telefon ve yaşamı bir ekrandan izlemeye başlama. Sonra uzaklaşmak, dünyadan oyunlar, filmler, kısa videolar ya da bilimsel yazılar hepsi orada sizi esir almaya hazır. Biz ise çoktan teslim olmuşuz bile. Yeni jenerasyon ise onunla dünyaya geldiği için her şey normal. Sizin endişelerinizi anlamıyorlar doğal olarak. Çünkü tehlike büyüyene kadar sınırlarınız yok. Onunla yatıp onunla kalkıyor sonra şekeri elinden alıyorsunuz. Nasıl sonuç almayı bekliyorsunuz.
Telefon bağımlılığının yol açtığı sorunlar (Nomofobi), yalnızca psikolojik sorunlar ile ilişkili değildir. Telefon bağımlılığı (Nomofobi), aynı zamanda çeşitli fizyolojik sorunlara da yol açmaktadır. Sırt ağrıları, duruş bozuklukları, görme bozuklukları, baş ağrıları, uzun süren radyasyon sebebi ile kanserojen etkisi gibi fizyolojik zararlara da yol açabilmektedir. Aynı zamanda telefon bağımlılığı kişide yalnızlık, onay aramak, sürekli beğenilmek gibi duyguları tetiklemektedir. Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), kişilerde anksiyete ve depresyon belirtilerin gözükmesine sebep olmaktadır. Kişinin yaşadığı işlev kaybı sebebi ile keyifsiz hale gelebilmektedir. Telefon bağımlılığı (Nomofobi), sebebi ile akıllı telefondan uzak kalındığı fiziksel olarak huzursuzluk, terleme, anksiyete de artış görülmesi gibi sorunlara neden olur.
İlkokuldaki çocukların eline son model telefonları vermeye devam ederseniz sonrasında yaşayacağınız sıkıntıları baştan kabul ediyorsunuz demektir. Evde yemeğe otururken telefonla oturulmasına izin veriliyorsa, bunun şartı şurtu saati yoksa, kurtuluşu da çok zor. Çocuklardaki davranış bozukluğunun birinci sebebi sosyal çevredir ve çocuğun ilk sosyal çevresi de ailesidir. Onun için iyi anne baba olmak için çocuğunuzu her şeyle donatmak demek değildir. Çocuğunuzu sevgi ve sorumluluk duygusu ile donatmak ‘doğru ‘ insan olması için en önemli olanıdır.
Bağımlılık, psikolojik açıdan değerlendirildiğinde başlangıçta kişilere keyif vermekle birlikte, bu anlık keyifler giderek ruhsal bozukluğa sebep olmakta. İradenin kontrolden çıkmasına ve aklın çalışamaz hale gelmesine neden olmaktadır. Bu ruhsal bozukluk; kişinin yaşamına olumsuz etki etmeye başlar. İnsanın uyum gücünü zayıflatarak, iş ve okul hayatına devam edemeyecek hale getirip, kişiyi başarısızlıklara sürüklemektedir.
Hani bir atasözü var, “Ne şeytanı an ne ihlası oku” der atalarımız. Baştan tedbirinizi alın ki gözünüzdeki yaş mutluluktan olsun.