Sınır koymanın tanımına baktığınızda her yerde karşınıza şöyle tanımlar çıkar.
Çocuğa kazandırılmak istenen bir davranışla ilgili kural ve beklentiyi öğretebilme sürecine sınır koyma denir. Aynı zamanda öğretmen ve ebeveyn olarak istenilmeyen davranışları önleme, aile içi iletişim yöntemi, çocuğa rehberlik etmeğe rol model olmak demektir. Peki yetişkinle rol model olmazsa çocuk öğrenir mi? Eğer yetişkinler için sınır “Bireyin neyi, ne zaman, nerede ve ne şekilde yapabileceğinin belirlenmesi’’ ise nedir bu kaotik durum? Nedir gittikçe artan bu saygısızlık. Neden yaşamla mücadele ederken onunla baş edemediğimiz sorunları karşımızdakine ödetme! Nedir bu öfkenin nedeni diye sorduğumuzda karşımıza çıkan şu. Toplumun farklı kesimlerinin siyasi alanda kendini ifade edememesi, siyasetin dar bir kesimin elinde kalarak kişisel çıkarlara alet edilmesi, siyasal kayırmacılık, rüşvet yozlaşmaya neden olabilir.
Şu an herkes var gücüyle ekonomik olarak yeterli olabilmek için ailece çalışıyor ya da tasarruf yapmaya çalışıyor. Çünkü bir toplumun yozlaşmasında en önemli unsurlardan biridir. Bir ülkede ekonominin kötüye gidişi ekonomik yapıdan kaynaklanan nedenler toplumu ve doğal olarak fertleri etkiler. Bu etkilenme zamanla yoksullaşmayı getirebilir. Bu da eğitim başta olmak üzere birçok alanı etkiler. Fiziksel ve ruhsal anlamda sağlıklı insanlar yetişmesi güçleşeceğinden ahlaki yozlaşmanın altyapısı oluşabilir der kitaplar. Toplumun eğitim seviyesi yüksekse bunu kontrol edebilirsiniz değilse patlamalarla kendini gösterir boşanmalar cinayetler, kavgalar, nefret söylemleri, artar klikleşmeler çoğalır. En kötüsü de millet olma birleşeme özellikleri zamanla yok olur ve bireyselleşme artar ve çöküş hızlanır.
Bunun için yapılacak ilk şey, yanlış giden şeylerin farkına varmaktır. Yoksa hataların tekrarını engelleyemeyiz. Nasıl sınırlar koyduğunuzu, nasıl bir eğitim yöntemi uyguladığınızı, çocuklarınıza kuralları nasıl öğrettiğinizi ve söz dinlemeleri için nasıl dans ettiğinizi göreceksiniz.
İşlemeyen yöntemleri gördükçe yeni yöntemler öğreneceksiniz. Beceri geliştirmeyi göreceksiniz. Net mesajlar vermeyi, aile dansına son vermeyi, işbirliği ve sorun çözme konularını, çocuklarınızı incitmeden, ders almalarını nasıl sağlayacağınızı göreceksiniz. Bir kez sınır koymayı öğrenirseniz öğrendiklerinizi ergen çocuklara uyarlamayı, hiperaktif çocuklara nasıl yaklaşılacağını da göreceksiniz
Ayrıca hepimizin telefonunda sen önemlisin, sen değerlisin, çıkart insanları hayatından söylemleri dolu. Hangi siteyi açsan bu sözleri okuyorsun. Hastalık yayılmaya başlıyor. Saygı, sevgi hoş görü rafa kalkıyor. Bunun yerine her gün günün güzel bir sözünü öğretin. Sevgi sorumluluk paylaşma ve aile olmanın güzelliği olan sözler. Sonra bakın nasıl yeşillenecek bahar dalları…
Biz model olmazsak çocuklarımızın yarını olmayacak yüreklerinizden nefreti dilinizden olumsuz sözleri davranışlarınızdan küçümsemeyi kaldırırsanız bahara kaldırmazsanız kışa mahkûmuz. Parçalananları yok etmek kolaydır. Sorumluluk sahibi bağımsız yetişkinler hoş görü saygı ve vefayı bilen yetişkinler geleceği teslim edeceğimiz çocuklar yetiştirir ancak.