İnternetin hayatımıza girdiği ve globalleşmenin başladığı 1980 li yıllardan itibaren hepimizin kullanmaya başladığı kredi kartları halkın büyük çoğunluğu için problem olmaya devam ediyor.

Hesabını doğru yaparak ayağını yorganına göre uzatanların hayatını kolaylaştıran kredi kartları, bazılarımız için içinden çıkılamayacak derecede boyutlara ulaşmış, neredeyse borç batağı durumun gelmiştir.
Bankaların son derece kolay ve bazen zorla vermek istedikleri ve gelir düzeyine bakılmaksızın harcama limiti açmaları, çeşitli puanlar kazandırarak aslında hiç cazibesi olmayan indirim veya benzer uygulamalarla bir yerde halkın rızası dışında kart vermeleri sonucu halkın büyük bir kısmı bir değil birkaç tane kredi kartı kullanmaya başlamış ve bu suretle olmayan gelirini harcamak suretiyle geleceğini ipotek altına almaktadır. Dolayısıyla bazı vatandaşlar bir bankaya olan borcunu diğer bir bankadan aldıkları krediyle ödemek suretiyle borçları yükselme pahasına günü kurtarmaya çalışmaktadır.
Bankaların en yüksek faiz geliri elde ettikleri kerdi türü kart borçlarıdır. Dolaysıyla her hesap açan mevduat sahibine kredi kartı vermek için ısrarda bulunmasının veya zorlamasının sebebi budur. Ödenmeyen kredi kart borçları bankalar için bir kazanç durumuna gelmiştir. Kredi faizlerinin %60-65 olduğu bir ekonomik ortamda kart borçlarından alınan faiz neredeyse bunun iki katına yaklaşmaktadır.
Bir başka konu da kredi kartı alırken imzaladığımız belgelerdir. Mikroskopla okuyacak kadar küçük olan bu yazıları hiçbirimiz okumadan imzalamaktayız. Hâlbuki o küçük yazılarda kredinin ödenmemesi durumunda uygulanacak faiz oranı, diğer hukuki yaptırımlar gibi banka lehine uygulanabilecek yaptırımlardan söz edilmektedir. Bunları okuma fırsatımız olsa bir çoğumuz kart almaktan vaz geçebiliriz.
İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle gelirlerin giderleri karşılayamadığı bir ortamda vatandaşlar çareyi doğal olarak kredi kartı kullanmakta bulmuş ve kredi kartı sayısı, ödenmeyen takipteki krediler ciddi boyutlara ulaşmıştır.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubatta yapılan toplam ödeme tutarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50 artış göstererek 1.522,8 milyar TL olduğunu açıkladı.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2025 yılı şubat ayına yönelik kartı ödeme verilerini yayımladı.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), şubat ayına ilişkin verileri açıkladı.
Buna göre, şubat ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 131,2 milyon, banka kartı sayısı 196,9 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 114,5 milyona ulaştı.
Söz konusu veriler geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında kredi kartı sayısı yüzde 9, banka kartı sayısı yüzde 3, ön ödemeli kart sayısı ise yüzde 25 artış kaydetti.
Şubatta toplam kart sayısı 442,6 milyona ulaşarak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 arttı.
Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla şubatta yapılan toplam ödeme tutarı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 1 trilyon 522,8 milyar lira oldu.
Kartlı ödemelerin 1 trilyon 288,2 milyar lirası kredi kartlarıyla yapılırken, 203,6 milyar lirası banka kartları, 31 milyar lirası ise ön ödemeli kartlarla gerçekleştirildi.
Kredi kartıyla yapılan ödemelerde geçen yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 53, banka kartıyla yapılan ödemelerde yüzde 35 ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerde yüzde 63 oldu.
HER 5 KARTLI ÖDEMELERLERİN 4'Ü TEMASSIZ OLDU
Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla şubat ayında yapılan toplam ödeme sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 1,43 milyara yükseldi.
Ödemelerin 821,6 milyon adedi kredi kartları, 494 milyonu banka kartları, 113,5 milyon adedi de ön ödemeli kartlarla yapıldı.
Kredi kartları ile yapılan ödeme sayılarında büyüme oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8, banka kartlarıyla yapılanlarda yüzde 1, ön ödemeli kartlarla yapılanlarda da yüzde 6 seviyesinde gerçekleşti.
İnternetten kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 443,9 milyar liraya yükseldi.
İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 29 oldu.
İnternetten kartlı ödeme sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 208 milyona yükselirken, söz konusu rakam toplam ödemelerin yüzde 15'ini oluşturdu.
Kartlarla yapılan temassız ödeme sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 938,9 milyona yükseldi. Temassız ödeme tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artarak 482 milyar lira oldu. Şubat ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden 4'ü temassız gerçekleşti.
Kaynak: Sözcü
ZAFER ÖZCİVAN
Ekonomist-Yazar
zozcivan@hotmail.com