Sokak Hayvanları yasası maddelerinin neler olduğunu biliyor musunuz? Neye “evet” ya da “hayır” dediğinizi? Öncelikle çıkan yasayı uygulamayan ya da uygulamayı gerçekleştirmeyen yetkililere 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Teklifle evcil hayvanlarını terk edenlere ve sahipsiz hayvan popülasyonunu artıranlara da ceza kesilecek. Evcil hayvanları terk edenler fazlasıyla suçlu. Canlılar oyuncak değil, oyuncak kullanımı bitip sokağa atmak en az onları yok etmek kadar ağır bir suç.  Sahiplendiği köpeği sokağa bırakanlar, hayvan başına 60 bin lira ceza ödeyecek. Köpekleri şehir dışındaki boş arazilere bırakan belediye ya da derneklere de hayvan başına 50 bin lira ceza uygulanacak.

Aslında hepimiz bir sokak hayvanını evlat edinsek bakımını üstlensek nasıl olur? Biz mahallemizdekilerden de Karşıyaka çarşısındaki köpeklerden de şikâyetçi olmadığımız gibi çok da mutluyuz onlarla. Yok etmek değil çözüm üretmektir aslolan.

Düzenlemeye göre başıboş sokak köpekleri kısırlaştırılacak, aşıları yapılacak, sahiplendirilinceye kadar bakımları barınaklarda sağlanacak. Buraların bakım için gönüllü hayvan severler görevlendirilebilir ayda bir sıra gelir barınakta evlat edinilebilir çözüm çok.

Bu arada görüşmeler sırasında verilen önerge ile teklif metninden "ötenazi" kelimesi çıkarıldı. Bunun yerine “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9'uncu Maddesi’nin 3'üncü Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” ifadesi metne eklendi. Veterinerlik Hizmetleri Kanunu 9. Madde 3. Fıkrası nedir, ne anlama gelir?

Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda ve işte en kötüsü davranışları insan ve hayvanların sağlığı için tehlike teşkil eden, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.

Ben kişisel olarak saldırganların gözetimine, diğer köpeklerin bir fon oluşturulup bakılmasına, sokak hayvanlarının evlat edinilmesine, çocuklara hayvan sevgisi hatta dünyadaki tüm canlıları sevmeleri  için eğitilmesinden yanayım. Hiç imse bir canlının öldürülmesi konusunda yetkisi olamaz özellikle masum olanlarının