Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hafta sonu yoğunluğu gözleniyor. Bir taraftan yeni atanan temsilciler diğer taraftan dikkat çekici açıklamalar adadaki heyecanı sürekli zirvede tutuyor.

Bu arada Taşpınar Şehitleri anıldı ve Azerbaycanlı şehit çocukları ağırlandı.

Evet, tüm bu başlıkların altındaki bana ulaşan haberleri sizlere aktarıyorum.

 

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Perşembe günü yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından bildiri yayımlandı. Bildiri şöyle;
"Türkiye'nin uluslararası antlaşmalar çerçevesinde ve garantör ülke sıfatıyla icra ettiği Kıbrıs Barış Harekatı sayesinde, yarım asırdır Ada'nın tamamında hakim kılınan barış, huzur ve güven ortamının; harekatın meşruiyetini ve başarısını tarih önünde tartışmasız bir şekilde teyit ettiği kaydedilmiştir. Milli davamız olan Kıbrıs meselesinin, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü temelinde iki devletli çözüm esasına göre neticelenmesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin uluslararası toplumun eşit bir üyesi olarak tanınması istikametindeki kararlı tutumumuzun muhafaza edileceği vurgulanmıştır. Ege ve Akdeniz'deki meselelerde diyaloğa öncelik veren ve yapıcı yaklaşımımızın istismarına fırsat verilmeyeceği belirtilmiş; hak, alaka ve menfaatlerimizin müdafaasına yönelik tavizsiz uygulamaların sürdürüleceği ifade edilmiştir."
 
 Cumhurbaşkanı Tatar, yeni atanan temsilcileri kabul etti

 

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Tatar, KKTC Roma Temsilciliği görevine atanan Mustafa Kemal Beyazbayram’ı ve KKTC Berlin Temsilciliği görevine atanan Emine Andız Ertürk’ü kabul ederek görüştü. Tatar, temsilcileri tebrik etti ve görevlerinde başarılar diledi.
 

Taşpınar Şehitleri Perşembe sabahı düzenlenen törenle anıldı.
Taşpınar’da milli mücadele yılları ve Barış Harekâtı sırasında şehit olanlar için düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, şehitlerin unutulmadığını ve unutulmayacağını vurguladı.
Tatar, halkın geleceği için kendi hayatlarını feda eden şehitlerin birer kahraman olduğuna dikkat çekerek, “Bugün Kıbrıs’ta barış, huzur ve güvenlik içinde yaşıyorsak, bunu şehitlerimize borçluyuz" ifadesini kullandı.
Taşpınar Şehitliği'nde yapılan törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Lefkoşa Merkez Kaymakamı Niyazi Öztürk, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına 49’uncu Piyade Alay Komutanı Piyade Albay Serhat Ulucan, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına 2’inci Piyade Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Hüseyin Ulak, kurum ve kuruluş temsilcileri, Muharip Dernekler ve bölge halkı katıldı.
  
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) davetlisi olarak yaz okulu etkinliği kapsamında KKTC’de bulunan Azerbaycan Zafer Şehit Aileleri Derneği Başkanı Sevinç Oruçeva ile beraberindeki 17-22 yaş grubu arasında olan Karabağ şehitlerinin çocuklarını ağırladı.
Konuşmasında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde konuşmasını ve dakikalarca ayakta alkışlanmasına tepki gösteren Ertuğruloğlu, “Netanyahu kim! masum insanları öldürten bir başbakan, Çocukları öldüren bir başbakan, Böyle bir adamı siz Washington’a çağırıp Kongrede konuşma yaptırıp, dakikalarca bütün Kongre ayakta alkışlarsa burada bir yanlış var, bu doğru olamaz. Masum insanları göz göre göre öldürten, neredeyse 20 bine yakın çocuk öldü, her gün de ölüyor. Bunlara sebep olan bir adamı Washington’da ağırlayıp, Kongrede konuşturup ayakta alkışlamak bu medeniyet değildir, bu başka bir şeydir.” dedi. Esas problemin, BM Güvenlik Konseyi 5 Daimi üyesi olduğuna değinerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya Beşten Büyüktür” sözünü hatırlatan Ertuğruloğlu, şöyle konuştu: “Dünya gerçekten beşten büyüktür. Yeter ki dünya, yavaş yavaş kendinin büyük olduğunu anlayabilsin. O süreç içerisindeyiz. Dünya yavaş yavaş kendine geliyor. Bu beş ülkenin (ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, Çin), dünya üzerindeki gücü ve ağırlığı giderek yıpranıyor. Dolayısıyla biz haklı davalarımızı; Azerbaycan olsun, Türkiye olsun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olsun.”