Adada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin taraflı tutumunu eleştiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar gelişmelerden ötürü rahatsızlığını dile getirerek suskunluğunu bozdu ve uyarılarda bulundu. 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) İsrail ve bazı ülkelerin lojistik üssü haline gelmesini eleştirerek Güney Kıbrıs'ın 50 yıldır barışın hakim olduğu Ada'yı tehlikeye attığını söyledi.
"Batı'nın İsrail'e silah desteği" başlıklı dosya haberin onuncu bölümünde, Cumhurbaşkanı Tatar, GKRY'deki başta ABD ve İngiltere olmak üzere bazı ülkelere ait askeri hareketliliğin İsrail'in Gazze'ye saldırılarını başlattığı

7 Ekim 2023'ten sonra arttığına işaret etti.
Rum Yönetiminin, başta ABD ve İngiltere olmak üzere bazı Batı ülkeleriyle anlaşmalar yaparak Güney'i, askeri bir operasyon merkezi haline getirdiğini belirten Tatar, Rumların, Orta Doğu'ya yönelik bu girişimlerden menfaat sağlamadıkları gibi bazı devletler tarafından da kullanıldıklarını ifade etti. Tatar, GKRY'de artan askeri hareketlilik konusunda defalarca uyarıda bulunduklarını hatırlatarak Rum yönetiminin yaptığı tarihi hatalar sonucunda Kıbrıs'ın, Orta Doğu'daki bazı büyük örgütler tarafından hedef haline getirildiğini belirtti.
KKTC'nin devamlı Türkiye ile hareket ettiğini ve topraklarını herhangi bir katliama destek vermek için kullandırtmadığının altını çizen Tatar, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın "İsrail'in, Güney Kıbrıs'ı lojistik üs yaptığı" yönündeki açıklamasına tam anlamıyla katıldıklarını ve benzer endişeleri taşıdıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Tatar, daha önce katliam ve saldırılarla anılan, "barut fıçısına" dönmüş, barut kokusuyla özdeşleşen Kıbrıs'ta, Türkiye'nin 1974'te gerçekleştirdiği harekat sonucunda barışın egemen olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
"Güney Kıbrıs, 50 yıldır barışın olduğu Ada'yı tehlikeye atıyor. Bu Ada'da 50 yıldan beri kesintisiz devam eden barışı yok etmeye kimsenin hakkı yok. Güney Kıbrıs, kendi halkının da geleceğini ve menfaatlerini göremeyerek Orta Doğu'da yaşananlar ve eylemleri ile bölgede barışı bozmaya yönelik birtakım tarihi hatalar yapıyor."
Cumhurbaşkanı Tatar, barışı yıllar sonra yakalamış Ada'da birilerinin emellerine alet olan Rum yönetiminin, Kıbrıs'ı tekrar hedef haline getirmesinin acemilik ve kendi halkına karşı sorumsuzluk olduğunu vurgulayarak Rumları, "Kıbrıs'ı tehlikeye atacak gereksiz risk doğuracak politikalardan kaçınmaya" çağırdı.
                                               
 
Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın, Kıbrıs Türklerini ve Türk ordusunu hedef alan açıklamasının şiddetle kınandığını bildirdi.Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Dendias'ın açıklamalarının, "Kıbrıs Türklerini ve kahraman Türk ordusunu hedef alan düzeysiz, yalan ve iftira dolu" olduğu belirtildi. Açıklamada, Türk ordusunun, Türkiye'nin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan "garantörlük" hakkı uyarınca harekete geçerek 1963-1974'te Rum tarafınca her türlü zulme maruz bırakılmış olan Kıbrıs Türk halkını bir soykırım girişiminden kurtardığına işaret edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Türk askerinin cesareti ve varlığı sayesinde 1974 yılından bu yana Kıbrıs'ta kan dökülmemiş, Yunanistan'ın Kıbrıs Rum halkı üzerindeki cuntacı baskısı ortadan kalkmış ve Yunanistan'daki askeri rejim yıkılarak demokrasiye dönüş mümkün hale gelmiştir. Mehmetçik, dün ve bugün olduğu gibi yarın da Kıbrıs'ta barış ve huzurun teminatı olacaktır. Yunanistan Savunma Bakanı'nı, iki ülkenin liderleri tarafından ortaya konan ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri yapıcı bir yaklaşımla ilerletmeyi hedefleyen ortak tutumu baltalamaya çalışmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Sayın Dendias'ın, Türk ve Yunan halkları arasına fitne sokmak suretiyle siyasi kariyer yapma çabaları sonuç vermeyecektir."

Sonuç olarak, GKRY’nin taraflı toleransından rahatsız olan Türk tarafı endişelerini ve oluşabilecek riskleri dile getirerek gerekli uyarıları yapmıştır. Çünkü tarafsız olması gereken adanın yanlış anlaşılması sonucu ödenecek bedel ağır olabilir.