Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her yıl olduğu gibi bu yıl da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı.

102. yıl dönümü nedeniyle Lefkoşa’daki Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda düzenlenen resmigeçit töreni, hem geçmişin hem de bugünün zaferini kutlamak için büyük bir anlam taşıdı.

Tören, İstiklal Marşı’nın yankılanmasıyla başladı, bayraklar göndere çekildi ve tören birlikleri denetlendi. Halk, bayramın coşkusunu birlikte yaşadı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın öncülüğünde gerçekleştirilen bu etkinlikte, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, eski Cumhurbaşkanları Mehmet Ali Talat ve Derviş Eroğlu’nun yanı sıra TC Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü de törende hazır bulundular. Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan ve vatandaşlar da bu özel günde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları sonrası Kurtuluş Savaşı’na yöneldiğini ve 30 Ağustos 1922’de büyük zaferi kazandığını belirtti. Atatürk’ün Samsun’a çıkışı, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz’un ardından gelen bu zaferin, Türk milletinin işgal kuvvetlerinden kurtuluşunu simgelendiğini ifade etti. Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu bu günün, milletin bağımsızlık, özgürlük ve onur mücadelesinin bir sembolü olduğunu vurguladı.

Tatar, Malazgirt Savaşı ve 1 Ağustos 1571’deki Kıbrıs’ın fethine de değinerek, Kıbrıs’taki zor yıllarda, İngiliz Sömürge Dönemi’nde yapılan her türlü saldırıya karşı Türk milletinin verdiği mücadeleye dikkat çekti. "Biz de anavatandan aldığımız ilhamla burada bağımsızlığımızı ve hürriyetimizi kazanmaya çalışıyorduk" diyen Tatar, bu yolda yaşanan şehitler, göçler ve direnişlerin önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Vatanımıza ve milletimize yakışır şekilde onurumuzu kimsenin ayakları altında çiğnetmeden buradaki varlık mücadelemizi bugünlere kadar getirmenin mutluluğu içerisindeyiz” diyerek, Kıbrıs Türk halkının büyük Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. Mavi Vatan’da, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte ‘anavatan, yavru vatan, Mavi Vatan’ anlayışıyla ulusal çıkarların korunmasının önemini ifade etti.

Konuşmasını, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitleri rahmet ve özlemle anarak tamamlayan Tatar, Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve gazilere şükranlarını sundu. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayarak, zaferin büyüklüğünü ve milletin birlikteliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Bu özel gün, yalnızca bir zaferin kutlanması değil, aynı zamanda ulusal bilincin, birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi anlamına geliyor. 30 Ağustos’un yıldönümünde, geçmişin fedakarlıklarına ve bugünün gururuna odaklanarak, Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk halkının güçlü mücadelesini hatırladık.