Her evde benzer mini hesaplar yapılıyor. Aslında pek mini de sayılmaz.

Kitap, defter, önlük, yemek ve okul paraları bir de servisler eklenince çocuk mu okutuyorsun, çocuk mu evlendiriyorsun hiç belli değil. Koleje giden bir tanıdık çocukları için kitap parası olarak 47 Bin TL yatırmış. Ben de ona “Hepiniz birer kitap alın gerisini fotokopi çekin onda bir fiyata gelir” dediğimde ‘Keşke almadan önce söyleseydiniz ‘ dedi. Sonra da “Biri yapsa diğerleri yapmaz” dedi. Bu nedir böyle artık gelir gideri karşılamaz oldu uzun zaman önce. Eylül ayı dert ayı oldu, herkesin suratı asık. Bir de asgari ücret alanları düşünün iki çocuk varsa halleri harap. Anne baba yardım eder tabii ki asgari ücretin yarısı kadar almıyorlarsa. Herkes tüm sıkıntıları bir kenara koymuş şimdi varsa yoksa okullar.

Bunu bilen dolandırıcılar durur mu  ‘geri ödemesiz burs’ başvurunuz onaylanmıştır diyerek link gönderiyorlar. Linke tıklayın eksik bilgileri tamamlayın diyorlar. Öğrenciler adına dijital cüzdan telefonda bulunan bazı uygulamalarına erişim sağlayarak dolandırıyorlar. Üstelik kendileri bilgileri verdikleri içinde tamamen suçlu oluyorlar. Bazıları öğrencileri geri arayıp, ‘Biz bu dijital hesabı açtık, yönetimini de biz yapmak isteriz ‘ deyip kabul edenlerden dijital cüzdan hesap bilgilerini alıyorlar.  Dijital cüzdanın bilgileri dolandırıcılara verildiğinde bu şahıslar yasadışı bahis, kara para aklama gibi suçları bu öğrencilerin kimlik bilgileri üzerinden açılmış hesaplardan yaparak, hiçbir şekilde kendilerini göstermeyerek tamamen öğrenciler üzerine atılı suç işlemiş oluyorlar.

Hiçbir dernek ya da kurum SMS atıp bilgilerinizi istemez. Lütfen dikkat edin. Kredisi olmayanlar okul için kredi çekmezse baş edemeyecek gibi. Arkadan kış geliyor palto,  çizmeden önce doğalgazı hesaplayın.

Yaşam zorlaşırken dikkatli hesaplamalar hayatınızı kurtaracak gibi duruyor. Herkesin üretime yöneldiği bu günlerde evden üretim yaparken de dikkatli olun. Sabun ya da hediye paketlenecek diye kaparo verilip birde orada canınızı yakmayın. Çocuklarınız da okullarda dikkatli olsunlar yaşamla savaşırken birde yanlı arkadaşlıkların esiri olmasınlar.

Çok fazla olumsuz konuştum gibi ama daima önce tedbir. Çocuklarınız içinde kontrollü serbestlik en iyisi . Dünya kaosa doğru koşarken masumları korumak bizlerin görevi.

Mutlu başarılı keyifli bolluk içinde bir yıl olsun