Günümüzde siyasi ittifaklar, partilerin ideolojik farklılıklarına rağmen belirli çıkarlar doğrultusunda bir araya gelmelerine sahne olabiliyor.

Ancak, bazen bu ittifaklar içinde yer alan partilerin söylemleri, ittifakın genel duruşuyla çelişebiliyor.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun geçtiğimiz günlerde Anayasa'nın ilk dört maddesiyle ilgili yaptığı açıklamalar, bu duruma bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

Yapıcvıoğlu , herkesten çok akıllı olduğunu sanarak, “Tane tane söylüyorum. Biz Anayasa’nın ilk üç maddesini değil 4. Maddesininin kaldırılmasını istiyorduz” diyor.

Birazcık aklı olan herkes gibi o da çok iyi biliyor ki, 4. Madde önceki ilk üç maddeyi garanti altına alan maddedir. O kalkarsa, Türkçe de bayrak da, İstiklal Marşı da kalıdırılabilir.

Anayasa'nın ilk dört maddesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet yapısının temel taşlarını oluşturuyor. Devletin şeklinin cumhuriyet olduğu, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğu, bayrağımızın, dilimizin ve başkentimizin ne olduğu bu maddelerde tanımlanıyor.

Söyleyin arkadaşlar aranızda ay yıldızlı bayrağımızdan, ana dilimiz Türkçe’den, İstiklal Marşı’ndan rahatsız olan var mı?

Ülkemizin beka sorunu varsa en başta gelen tehlike tam da budur.

Şimdi oturup, dilimizin, bayrağımızın değişmezliğini mi tartışacağız birileriyle.

Bu noktada, kamuoyunda haklı olarak şu soru gündeme geliyor: Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini garanti altına alan bu maddeler neden tartışmaya açılıyor?

Cumhur İttifakı çatısı altında yer alan HÜDA PAR'ın bu açıklamaları, ittifakın diğer bileşenleri tarafından nasıl karşılanıyor?

Ülkenin temel taşlarının değiştirilmesini isteyen birine sadece “Öyle şey olmaz” diyerek yanıt vermek yeterli mi?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Zekeriya Yapıcıoğlu ile birçok kez aynı platformda yer aldı ve Cumhur İttifakı’na olan bağlılığını vurguladı. Ancak, Bahçeli’nin liderliğini yaptığı MHP, Anayasa’nın ilk dört maddesine yönelik herhangi bir değişikliği asla kabul etmeyeceğini ifade etti. Bu açıklama, MHP’nin bu konuda tavizsiz bir duruş sergilediğini gösteriyor. Fakat, MHP’nin bu maddelerin değiştirilemeyeceğini belirtmesine rağmen, HÜDA PAR ile ittifakını sürdürmesi bazı soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise bu durumu meydanlarda eleştirerek, MHP liderine "Sen HÜDA PAR'ın bu söylemlerine ne diyorsun?" diye soruyor.

Milliyetçilik ve muhafazakârlık iddiasında bulunan bir partinin, bu tür söylemleri olan bir partiyle ittifak halinde olmasını eleştiriyor.

Sonuç olarak, Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü, dilini, bayrağını ve başkentini güvence altına alan Anayasa maddelerine karşı yapılacak her türlü girişim, milli hassasiyetlerle çelişir.

Her ne kadar siyasi ittifaklar pragmatist bir zeminde kurulsa da, bu ittifakların temel değerlerden ödün vermeden yürütülmesi gerekmektedir.

HÜDA PAR’ın bu söylemlerini , ittifak ortaklarının cılız açıklamalarla geçiştirmesi, , kamuoyunda ciddi sorular doğuruyor.

Türkiye’nin geleceği, birliğimizin temel taşları olan bu maddelerin korunmasıyla mümkün olacaktır.

GÜNÜN SÖZÜ

Bayrağımız ay-yıldız, dilimiz Türkçe. Ne Mutlu Türküm Diyene