Öfke; sevgi, üzüntü, korku, acımak gibi en temel duygularımızdan biridir.

Genel olarak insanın bilinçli yaşamadığı, kontrol etmekte zorlandığı bu duygu ile nasıl başa çıkılacağı, yaşandığı anda verilen kararlarla şekillenir.                 Kişinin karşısındakine ve kendisine kontrolsüz yaşanan ÖFKE ile vereceği zararlar çok farklı boyutlarda olabilir. Öfkenin kaynağında        yaşayan ve yaşatanın hatalarından bahsetmek gerekir.

Anlam olarak, engellenme, incinme, haksızlık, tehdit altında hissetme karşısında gösterilen kızgınlık, saldırganlık ve hatta şiddet olan öfke, kontrol edilebildiğinde geliştirici olabilecek bir duygudur.

Eğitim, farkındalık, sorumluluk ve kişisel altyapı ile doğru tepki haline getirilebilen bir duygudur. Dolayısıyla, öfke bilinçli kontrol edilmeli ve yarattığı olumsuz etkiler doğru yöneltilebilmelidir. Öfke kontrolü konusunda her şey duygularımız, düşüncelerimiz, bilişimiz, davranışımız ile şekillenir. Aksi takdirde öfke kolaylıkla bir alışkanlık davranışı haline dönüşebilir.

Şimdi gelelim hepimizin burnundaki öfkeyi yansıtma biçimimize eskiden öfke altında yatan sebep daha çok eşlerle yaşanan sorunlarda, aile içi, kıskançlık, işyeri baskıları ön plandayken iş ekonomik sıkıntılara gelip dayandı. Öyle ki hayvanlar yüzünden bile insanlar ikiye ayrıldı. Trafikte sorunlar hep bilinçaltındaki ekonomik sorunlara geldi dayandı öyle ya. Ev kiraları, ulaşım yiyecek giderlerini karşılayamayan herkes hırsını karşısındakinden alır oldu. Strese dayalı uykusuzluk problemleri arttı. Hasret kaldığımız hoşgörü tarihin tozlu sayfaları arasında kayboldu. Hırsını alamayan insanlar birbirini önce dövmeye şimdi öldürmeye başladı. Toplumsal kaos sırayla herkesi sarıp sarmaladı. Aşırı sıcaklar ona eşlik eden yangınlar ruhsal ateşleri de artırdı...

Hani millet sıkıntıdayken iyi beslenin, spor yapın denize girin gibi hamasi nutuklar atmayacağım ama sebze, yoğurt ve su tüketmeye, akşam yattığınızda tamamen karanlık sessiz odada mümkünse bir soğutucuyla yatmaya özen gösterin ki uykunuzu alın. Sağlıklı düşünün öfkeli insanlardan uzak durun. Hiçkimse hayatınızdan ya da ailenizden önemli değil. Kıvılcımları yangına dönüştürmemek de elinizde.

Bunlar kötü günler, bizi daha kötü günler bekliyor diyenlerden uzak durun çünkü kimi para biriktir kimi erzak al diyerek sizi korunmaya yönlendirmeye çalışıyor ama bunlar ateş harlıyor sakin olun. Herkes ne yapacaksa biz de onu yapacağız kötü olursa ya da el ele verip iyi günler için dostça birlikte olmayı seçeceğiz. Aydınlık için tek şart birlikteliktir.