Kültürel Yozlaşma: Yabancı kültürlerin olumsuz etkisi ve toplumun kendi öz değerlerine yeterince sahip çıkmaması sonucu meydana gelen kültürel bozulmadır.
Yiğitliğin, mertliğin destanını yazan Köroğlu şairlik kudretiyle “Tüfek icad oldu mertlik bozuldu”yu boşa söylememiş. Bizi biz yapan övünerek söylediğimiz Türk değerleri yavaş yavaş yok olmaya başlamıştır.
Gençlerin batı kültürüne özenmesi, yardımlaşmanın yerini çıkarcılığın ve duyarsızlığın alması, anadilin yabancı kelimelerle yozlaşması, dini bayramların özünden uzaklaşıp tatile dönüşmesi, işyeri isimlerinin yabancı kelimelerden seçilmesi hatta anneye mumy babaya My father denmesi.
Komşuluk, hatır, özveri hoşgörü çoktan tavan arasındaki yerlerini almış bile.5-6 yaşındaki, çocukların parmakları bilgisayar klavyesi üzerinde o kadar hızlı gitmektedir ki biz onların sözlerine, yaptıklarına, itiraz edemez olmuşuz. Modern evlerde çocuk cumhuriyetleri kurulmuş çoktan.
Sosyolojik olarak, kültür bizi saran, geçmişte yaşayan insanlardan öğrendiğimiz toplumsal mirastır. Bu mirasın kaybedilmesi yozlaşmaya neden olur. Sizce kalmış mıdır bu miras? Mahalle kültürü, esnaf kültürü, komşuluk kültürü, alışveriş, bayram kültürü, yeme, içme, pişirme gezme kültürü, aile kültürü yok oldu.
Çocukken apartmana girdiğimizde helva kokusu varsa bizde de bir tabak helva vardı. Anne baba, arkadaşlık kültürü değişti Artık gazeteleri ya da gazete haberlerini de internetten okuyoruz. Gazetenin, kitabın kokusunu özleyenler yok artık. Derinlemesine bilgi yerine yüzeyselini seçiyoruz. Doğrunun değil işimize gelen doğrunun peşindeyiz. Bu geleneksel internet zamanları kültürüne dönüştü.
Değişime elbette kapalı değiliz ama 15 yaşındaki bir çocuğun parmağını annesine doğru sallayıp “Kadın kadın, vereceksin o parayı yoksa senden almasını bilirim” lafını duyunca kendimi kaybettim. Ne zaman buralara geldik diye ileri doğru atılacakken kolumdan bir genç tuttu ‘Girme araya morukcum sopayı sen yersin sonra’ deyince kendime geldim. Bir devir mi geçti farklı kültürle ve zamanla mı böyle olduk anlayamadım. Ama bir şeylerin üstümüzden hızla geçtiği kesin.
Zaman mı bizim içimizden geçti biz mi zamanın içinden geçtik anlamadım. Teknoloji hızla ilerleyip bize yüzlerce kolaylık sağlarken biz birbirimize sevgimizi kaybettik, başka bir ulusa dönüştük. Yirmi sene sonrasını hayal bile edemiyorum.