Ülkemizde zeytin ağacı varlığı her geçen yıl artış gösteriyor. Sevindirici bir haber değil mi?

Bu yıl da yüksek rekolte bekleniyor. Çiçekler taneye döndü hem de iri mi iri, bol mu bol… Ne kadar çok rekolte o kadar çok zeytinyağı. 
Geçtiğimiz yıl Aralık ayında 250 Türk Lirası litre fiyatıyla görücüye çıkan zeytinyağı bugünlerde, beş litrelik teneke hesabıyla anlatmak istersek 2 bin lirayı geçti, hatta butik üretim yapan aile işletmeleri, Ayvalık’ta beş litrelik zeytinyağını 3 bin 500 lira fiyatla satıyorlar; çok büyük para diye düşünmeyin, alıcısı da var, çünkü geçtiğimiz yıl beklenen rekolte gerçekleşmedi. 
Ayvalık Belediyesi kooperatifinde bile beş litrelik zeytinyağı 1.950 Türk Lirasından alıcı buluyor. Bunları neden yazıyorum, minik bilgiler aklınızın bir köşesinde bulunsun diye. Türkiye’nin en değerli, mis kokulu ve en çok tercih edilen zeytinyağı biliyorsunuz, Balıkesir Körfez Bölgesi’nde çıkıyor. 
Birinci sırada bana göre Ayvalık Zeytinyağı, sonra, Burhaniye, Edremit ve Gömeç gelir.Sonuç olarak Körfez bölgesinin zeytinyağları, Kaz Dağları’ndan gelen tatlı rüzgarlar, denizden esen mis gibi iyot kokusuyla karışınca sanırım ortaya muhteşem bir lezzet çıkıyor.
Ülkemizde son 20 yılda zeytin ağacı varlığı 99 milyon adetten yüzde 91 artış ile 189 milyona ulaştı; bu geçtiğimiz yılın rakamları, bence bugün bu rakam 200 milyona yaklaşmıştır diye düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl Zeytin ağacı varlığındaki artışla birlikte üretimde de önemli ölçüde artışlar yaşandı. 
Şimdi kafanızı rakamlarla karıştırıp elimize hesap makinesini almayalım. Benim anlatmak istediğim bir başka konu var; ondan söz etmek istiyorum. Benim yıllardır en büyük düşüm neydi biliyor musunuz? Parklara ve yeşil alanlara zeytin     ağacı dikmek. Yıllar önce Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gittiğimde bayılmıştım. 
Tüm bulvarlar, caddeler, sokaklar salkım saçak zeytin ağaçlarıyla dolu. Bir mekana gidiyorsunuz masada bir saksı içinde minyatür zeytin fidanı. İnanım gördüklerim karşısında delirdim. Bizde de neden olmasın diye düşündüm. Bu fikrimi belediyelerde tanıdığım Park ve Bahçe Müdürleriyle paylaştım. Kimi gereksiz buldu, kent içinde olmaz dedi. Kimi de size ilginç gelecek ama kirlilik yaratır, kaldırımlara, sokak ve caddelere düşen tane zeytinlerin kirlilik yaratacağını iddia etti.
Ama önceki gün sosyal medya hesaplarında Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun paylaşımını görünce; çocuklar gibi sevindim, zıpladım durdum,  Nilüfer Başkan, “Zeytinlik Mahallesi’nde yer alan Tülay Aktaş Parkı’na zeytin ağaçlarımızı diktik. Barışın ve kardeşliğin simgesi zeytin ağaçlarımız Konaklı komşularımız için nefes olacak, Önümüzdeki günlerde Konak’ımızın diğer parklarında da zeytin ağaçlarımızı toprakla buluşturmaya devam edeceğiz”     diye paylaşımda bulunmuş. Ve demiş ki devamı gelecek. 
İlçede yaşayanlara “komşum” diye seslenen Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde yaşayan bir sakin olarak size sesleniyorum, “Ne güzel komşuluk ediyorsun, iyi ki varsın,  iyi ki ilçemizde iyi ki mahallemize yaşıyorsun.”