KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, ABD’ne yaptığı seyahatte önemli gelişmeler yaşandı.

Tatar, burada yaptığı konuşmalarda önemli mesajlar vererek, İngiltere’nin adaya gönderdiği 700 askerine tepki gösterdi. Ve en önemli mesajı da Türkiye’nin garantörlüğü konusunda oldu.

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD Anadolu İşadamları Derneği (ASKON) tarafından New York Chart House'da düzenlenen "Amerikan Türk İş Dünyası Buluşması”na katıldı. Amerikalı ve Türk iş insanını bir araya getiren etkinliğe, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tatar burada yaptığı konuşmada, "Bugün sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum, benden önce konuşan bakanları dinledikten sonra, pandeminin olumsuz etkileri, yıkıcı depremler ve gıda zincirinde sorunlara yol açan diğer ülkelerdeki çatışmaların ardından Türkiye'nin emin ellerde olduğunu ve ekonomik büyümesini sürdüreceğini büyük bir gururla görüyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Tatar, "Bir ekonomist olarak söyleyebilirim ki, istatistiki verilerle ekonominin yönünü öngörebilmek, yatırım ve iş dünyasını cezbetmek, verimliliği artırmak ve sağlıklı rekabeti teşvik etmek için gerçekten önemlidir" dedi. Dünyanın diğer ülkeleriyle iş ve ticarette rekabet etmenin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşının başlamasının ardından ortaya çıkan gıda kriziyle mücadelede uluslararası çabalara öncülük eden bölgesel bir güç olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, “Hatırlayacağınız üzere, Kıbrıs'ta yarım asrı aşkın bir süredir federal temelli müzakereler yürütülmektedir. Kıbrıs Türk tarafının yoğun çabalarına ve Nisan 2004'te ayrı ayrı yapılan eş zamanlı referandumlarda BM çözüm planına destek vermesine rağmen federal çözümü reddeden Kıbrıs Rum halkı oldu. Tüketilmiş temelde yapılan son ve nihai müzakereler Temmuz 2017'de Crans-Montana'da yine başarısızlıkla sonuçlandı. Tüm bunlar, Kıbrıs Türk halkı ile eşitlik temelinde gücü ve refahı paylaşmayı reddeden Kıbrıs Rum Tarafı olduğunu göstermektedir” dedi. Kıbrıs Rum tarafının, Türkiye'nin garantörlük haklarını ortadan kaldırmak için "sıfır asker, sıfır garanti" gibi taleplerde de bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye bizi kurtardı, akan kanı durdurdu ve iki devlet olarak kendilerini ayrı ayrı yöneten Kıbrıs Türk halkına ve Kıbrıs Rum halkına barış getirdi. Kıbrıs adasındaki gerçek budur. Federal temelde yürütülen müzakereler bir çözüm üretilmedi. Bu nedenle federal çözümün dışında düşünmeye ve Kıbrıs'taki iki devletin iyi komşuluk ilişkileri ile iş birliğine dayalı gerçekçi ve sürdürülebilir bir çözüme ihtiyaç olduğunu söylüyoruz” diye konuştu.

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’ta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını daha önceki yıllarda da olduğu gibi Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada güçlü bir şekilde savunduğundan duyduğu minneti ileterek; "Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğini her daim yoğun bir şekilde hissediyoruz. Bu uğurda gerek size gerekse Türk halkına şahsım ve halkım adına teşekkürlerimizi iletiyorum" dedi.

 Tatar, İngiltere'nin Kıbrıs'taki egemen üslerine 700 ilave asker göndermesine tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere'nin Lübnan'dan vatandaşlarını tahliye etme gerekçesiyle Kıbrıs'taki egemen üslerine 700 ilave asker göndermesine tepki gösterdi. Tatar, Gazze'de yaşananlar ve İsrail'in Lübnan'a yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatma riskine karşın, İngiltere'nin tahliyeler için Ada'daki egemen üslerine ek 700 asker göndermesinin amacının, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a saldırılarının ardından bölgesel nitelikli savaş ihtimali olabileceğini söyledi. Tatar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) özellikle Gazze'ye yönelik operasyonlarda belli ülkelerin kullandığı bir üs haline geldiğine yönelik açıklamasını hatırlatarak, "Asıl değerlendirmem, İngiltere'nin Kıbrıs'taki egemen üslerindeki asker sayısını artırması, bölgede beklenen bir savaşın yayılmasına yönelik alınmış tedbirler çerçevesindedir" diye konuştu.

Tatar, Türkiye'nin tüm Kıbrıs'ın garantörü olduğunu ve Rumların Ada'yı yabancı ülkelerin askeri üssü haline dönüştürmesinin, hem uluslararası anlaşmalara aykırı hem kabul edilemez olduğunu vurguladı.