Yaşamda her zaman ilk adım çok önemlidir. Çünkü o hamleden sonra devamının geleceği tahmin edilir. Çoğunlukla da öyle olmuştur.

Yazıma böyle giriş yapmamın nedenini anlatayım.

Karşıyaka’nın belli bir bölgesinde yıllardır çözülemeyen bir sorunlar var.

Hatırladığıma göre İzmir’de İZBAN hattının temeli 2006 yılında atılmıştı.

Sonraki yıllarda bir takım gelişmelerle bugünkü sınırlara kadar gelişti.

Raylar döşenirken ve duraklar tespit edilirken, Karşıyaka ile Çiğli ilçeleri arasında kalan bölge tren yolu nedeniyle ikiye bölünmüştü.

Nergis, Demirköprü ve Şemikler bu bölünmenin mağduru olan yerleşim alanları oldu.

‘Uzay Çağı’ olarak kabul edilen bu dönemde ortaya çıkan tablo inanılır gibi değil.

Sorun 1) Onlarca insanın yaşadığı, kilometrelerce uzunluğundaki İZBAN hattının, Altınyol ve Deniz tarafı (Kuzey- Güney) diye ikiye ayırdığı bu alanda yaşayanlar yıllardır çaresizlik içinde.

Çünkü Karşıyaka’dan Çiğli’ye kadar, hattın iki tarafında kalanlar Nergis’teki mini bir geçiş noktasından başka karşı tarafa geçecek başka bir nokta bulamıyorlar. 

Mesela, Şemikler’de oturuyorsanız ve Şemikler’in çok yakınında yer alan (Tren hattının karşısında kalan) bir noktaya ulaşmak için önce Nergise doğru geri gideceksiniz oradan karşıya geçtikten sonra tekrar geriye, ilk hareket ettiğiniz noktanın karşısına geleceksiniz ve böylece gitmek istediğiniz hedefe varmış olacaksınız. İşiniz bittiğinde de aynı yollardan geri döneceksiniz.

Yani, yaklaşık olarak 500 metrelik bir mesafeye 5-6 km yol kat ederek ulaşmış olacaksınız.

Sorun 2) Şemikler- Nergis arasındaki (kuzeyde kalan) yolun bir tarafında İZBAN tren yolu var diğer tarafında da çok eskiden kalan binalar. Yani, burada çift yönlü işleyen trafik sırat köprüsü gibi. Bazı noktalarda ancak tek araç geçebiliyor. Giden taraf durursa, gelen taraf geçiyor veya bunun tersi uygulanıyor.   

Yaz başlarında bir bypass uygulamasıyla Şemikler’den Altınyol’a yapılan bağlantı ile şimdilik Çiğli istikametinde bir çıkış yapılabildi.

Temmuz ayının sonlarına doğru İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama bu sorunlu bölgede yaşayanlar için umut ışığı oldu.

“Demirköprü ve Şemikler trafiği rahatlayacak” başlığıyla yapılan duyuru şöyle;

İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka’nın Demirköprü ve Şemikler mahallelerinde trafik akışını rahatlatıyor. Yol gövdesinde kalan ve yüzde yüz uzlaşı ile kamulaştırılan binaların yıkımı başladı. Çalışmaları yerinde inceleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Bu bölgenin önemli sorunlarından biriydi. Gecikmeden müdahale ettik. Yıkım tamamlandığında yol genişleyecek, Karşıyaka trafiği nefes alacak. Kent genelinde ulaşım yatırımlarımız sürüyor” dedi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Şemikler ve Demirköprü mahallelerinde imar planlarında yol gövdesinde kalan, araç ve yaya trafiğini sıkıntıya sokan binaların yıkımına başladı.

Yüzde yüz uzlaşıyla kamulaştırılan 9 taşınmazın 8’i Karşıyaka Demirköprü 1671 Sokak’ta, 1’i ise Şemikler İZBAN Durağı karşısında yer alıyor. Binaların yıkımı tamamlandığında bu bölgedeki trafiğin daha rahat akacağını belirten Başkan Tugay, Karşıyaka için önemli iki yol hattı. Arkadaşlarımız 9 binanın kamulaştırmasını yaptı. Uzlaşmaya varılarak mülk sahiplerine ödemeleri yapıldı. Bu bölgeyi ve yaşanan sıkıntıyı yakından biliyorum. O yüzden gecikmeden müdahale ettiğimiz alanlardan birisi” dedi. 

Son Söz: Şimdi Büyükşehir Belediyesi’nden beklenen, Şemikler ile Mavi Bahçe arasında, İZBAN’ın üzerinden karşı tarafa geçecek bir üst geçit. Bu yönde de bazı çalışmaların yapıldığını izliyorum.

İlk adımı atan Cemil Başkan’ın bu kanayan yaraya bir an önce neşter vuracağından ümitliyim…