Aydınlanma ve demokrasi mücadelesinin sembol isimlerinden, Sözcü gazetesi yazarı Ayvalık sevdalısı, Pako’nun babası Bekir Coşkun 18 Ekim 2020’de Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde akciğer kanserine bağlı solunum durması nedeniyle yaşamını yitirdi.
Geride binlerce köşe yazısı ve 10 kitap bıraktı. Bekir Coşkun’un adı, 30 Ekim 2021 yılından beri Cunda (Alibey) Adası’ndaki tarihi binada yaşıyor.
Efsane yazar Bekir Coşkun bir Ayvalık sevdalısıydı değerli eşi Andree Coşkun ve sevgili köpekleriyle birlikte yaz aylarını Cunda'daki evinde geçiriyordu. Ömrünün son yıllarındaysa Cunda Adası’ndaki evinden hiç ayrılmadı, yorulana kadar köşe yazılarını burada yazdı. Türkiye'nin aydın ve yurtsever insanlarının sevgilisi Bekir Coşkun Ayvalıklıların gönlünde ayrı bir yer edindi. Vefalı Ayvalık halkı onu hiç unutmadı. Ve vefasını da tarihi binaya adına kütüphane açarak gösterdi. Tabi ki bu konuda Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ile dönemin belediye meclis üyelerine teşekkür etmek gerekiyor; çünkü Bekir Coşkun’un adı sonsuza kadar Ayvalık’ta yaşayacak.
Bekir Coşkun, yaşamını yitirmeden önce en büyük hayali kitaplarını ve ödüllerini bağışlayacağı bir kütüphane oluşturmaktı. Bu hayalini gerçeğe dönüştürmek için Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ile görüşmeyi çok arzuluyordu. Ama ömrü buna yetmedi. Bekir Coşkun’u kaybettik ama en büyük hayali gerçeğe dönüştü. O nedenle Bekir Coşkun Kütüphanesi’nin kurulmasına öncülük eden, konuyu meclise getirip onaylanmasını sağlayan Belediye Başkanı Mesut Ergin’e kocaman bir teşekkür gerekiyor. Bekir Coşkun’un adı, çok sevdiği kitapları ve meslek yaşamında kullandığı eşyalarıyla birlikte, yine çok sevdiği Cunda’da yaşıyor. Bu arada sevgili köpekleri Pako’nun bir heykeli de bahçede sanki başını uzatarak okşanmasını istiyor gibi gelip geçenleri selamlıyor,
Kütüphanenin açılışında muhteşem bir kalabalık vardı. Sevgili eşi Andree Coşkun, yazarlar Fatih Portakal, Atilla Köprülüoğlu, Korcan Karar, Ümit Zileli, Gökmen Ulu, rahmetli Metin Uca ve Atilla Sertel, Bekir Coşkun’un “Sevgiliye” ve “Dövlet” kitaplarını okurlara imzalamıştı. Açılışta ressam Hasan Rastgeldi’nin Bekir Coşkun’un yazılarından yola çıkarak yaptığı resim sergisinin açılışı da çok büyük ilgi çekmişti.
Sözcü gazetesi yazarı Gökmen Ulu’nun seslendirdiği ve Andree Coşkun’un yapımını üstlendiği belgesellerin izlendiği sıralarda salonda duygusal anlar yaşanmış ve çok kişi gözyaşlarına hakim olamamıştı. Sanatçı Aykut Yılmaz, usta yazarın çok sevdiği “Ben Yoruldum Hayat” isimli şarkısını açılışa katılan konuklar ile birlikte söylemeye başladığında salonda gözyaşları sel olmuştu.
Andree Coşkun, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’e Bekir Coşkun’un hayalini gerçekleştirdiği için teşekkür etti. Andree Coşkun, “Bu kütüphane gerçekten bir hayaldi. Bekir’in hayatta sahip olmak istediği ve hayalini kurduğu bu kütüphane onu kaybetmemizin üzerinden henüz bir sene geçmişken gerçek oldu. Bu kütüphaneyi birlikte açıyoruz ve birlikte yaşatacağız. Bekir gençler, çocuklar, kadınlar; herkes okusun, düşünsün, sorgulasın isterdi. Okusun ki, Atatürk’ü, laik cumhuriyeti, özgürlüğü anlasın, sindirsin ve daha aydınlık bir ülkede mutlu, özgür yaşasın. Hayatı boyunca yazılarında sade bir dille bunu anlatmaya çalıştı. Tabii ki bunu gerçekleştirmek kolay olmadı. Kütüphanenin yapılması sırasında desteğiyle hep yanımda olan Hikmet Bakır’a, bu kütüphaneyi zenginleştiren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. Burası hepimizin ve böyle de kalacak” diye konuşmuştu.
Bekir Coşkun’un hayali gerçeğe dönüştü; kitaplarını ve ödüllerini bağışlayacağı bir kütüphanesi var, açılışını göremese de… Ömrü bu kütüphanenin açılışını görmeye yetmedi. Bekir Coşkun’un adı, çok sevdiği kitapları ve meslek yaşamında kullandığı eşyalarıyla birlikte, yine çok sevdiği Cunda’daki tarihi binada sonsuza kadar yaşayacak. Bekir Coşkun Kütüphanesi, sadece Ayvalık halkına değil, ülkemize kazandırılmış en büyük hediye, en büyük hazine, en büyük bilgi kaynağıdır.