Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetlisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile yaptıkları görüşme çok önemliydi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi başta olmak üzere birçok konunun ele alınması, KKTC’nin Türk Devletler Teşkilatında, aile fotoğrafında yer alması, Tatar’ın zirveye hitap etmesi ve toplantılara katılması gelecek açısından da oldukça anlamlıydı. Özellikle de KKTC’nin Türk Birliğinin bir parçası olarak kabul edilmesi diğer devletlerin de dikkatinden kaçmadığına eminim. Sonuç olarak tüm dünya ülkeleri bu gerçekle yüz yüze gelmiş oldular.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “KKTC bizim nezdimizde zaten Türk Devletleri Teşkilatı'nın tam üyesi konumundadır” dedi. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne yapacağı ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, 6 Temmuz'da Şuşa'da gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi'ne KKTC'nin de katılmasına ilişkin soru üzerine, şu ifadeleri kullandı:

"KKTC bizim nezdimizde zaten Türk Devletleri Teşkilatının tam üyesi konumundadır. Bu konuda başta Azerbaycan olmak üzere onların yaklaşımı da bizimle hemen hemen aynı konuma gelmiştir. Son Şuşa Zirvesi'nde malum KKTC orada bulundu. Arkadaşlarımızdan da Cevdet Bey ve Hakan Bey zirvede bulundular. Bundan sonraki süreçte KKTC'yi burada nasıl tam üye noktasına taşırız, bunun gayreti içerisindeyiz. Türk devletleri içinde hukukumuzun en ileri derecede olduğu Türk devletleriyle bunu geliştiriyoruz. Mümkün olduğunca da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Bey'in o devletlerin başkanlarıyla olan münasebetlerini de geliştiriyoruz."

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, SANKON (Sanayi ve Ticaret Konfederasyonu) Genel Başkanı FerudunCevahiroğlu’nu kabul etti. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklaya göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kabulde yaptığı konuşmada, SANKON’un ziyareti dolayısıyla memnuniyet duyduğunu belirterek, Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk devleti olan KKTC’nin tüm Türk devletlerinin en güneyde açılan bir penceresi olduğunu, bunu Azerbaycan’da katıldığı zirvede de dile getirdiğini kaydetti.  Türkiye Cumhuriyeti ve Türk dünyasının da desteğiyle mücadeleye devam edeceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’deki altyapının güçlenmesi için yapılacak çalışmaların önemine vurgu yaptı. Milli ve manevi değerleri gençlerle paylaşmak ve iletişim çağında iki ülke arasındaki bağların artması için yürütülen faaliyetlerin devamının önemine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın gerçeklerini tüm dünyaya anlatmaya devam edeceklerini ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Amerika'ya hareket etmeden önce KKTC ile yaptığı açıklamalardan dolayı teşekkür etti.Töre açıklamasında şu ifadelere yer verdi:“Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanın Sayın Recep Tayyip Erdoğan her zaman olduğu bir kez daha bizlerin yanında olduğunu yaptığı açıklama ile göstermiştir. 20 Temmuz Mutlu Barış Harekâtı öncesinde KKTC’nin Türk dünyasının da beklenilen yere gelmesi için vermiş olduğu destek bizler açısından çok kıymetlidir. Bu vesileyle kendisine şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum. Bizler de KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri ile ilişkilerini güçlendirmek ve ilerletmek adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”