Spor müsabakaları belki de dünyada en çok izlenen etkinliklerin başında gelmektedir. Branşı ne olursa olsun kazanılan her madalya ya da müsabaka dünyada yapılabilecek en iyi reklam olmaktadır.

Şimdi gelelim konumuza hangi branş olursa olsun uzun süreli bir başarı sağlanamıyor ülkemizde. Bu bireysel ya da takım sporu ayırımı olmadan devam etmekte. Geçen yıl bütün kupaları alan kadın voleybol takımımız olimpiyatta madalya dahi alamadı.  Yetmiyor kaç olimpiyat sonra altın madalya alamadık. Erkek futbol milli takımımız Dünya 3.sü oldu. Sonrasında hiç bir başarı yok.

Bunu şöyle açıklamak ne kadar doğru olur acaba? Bazen yetenekli sporcular bir araya geliyor ondan başarılı oluyoruz. Bu bana hiç de inandırıcı gelmiyor. Diğer ülkeler neden hep başarılı jenerasyonu yakalıyor böyle bir tesadüf olabilir mi hiç. Demek ki yetiştirme, başarıyı sürekli hale getirme gibi konularda bir eksiğimiz bir hatamız var.  Aksi bir durum olması imkansız. 80 milyonu aşkın bir nüfusa sahip olan bir ülkede hangi branş olursa olsun yetenek sahibi sporcular çıkmıyor demek fazlaca saflık olur.  Ya da diğer ülke insanları bizden daha kabiliyetli ya da başarılı demenin de yanlış olduğu gibi.

Bu konuda büyük bir çalışma yapmamız gerekirse başarılı spor adamlarını ülkemize getirip sil baştan bir proje geliştirip bir kaç turnuvayı kaçırmayı göze alıp kalıcı başarılar için büyük bir spor devrimi gerçekleştirmemiz gerekir.

Belki de genetik olarak yatkın olduğumuz branşları seçip bu dallarda iddia sahibi olmayı denemeliyiz.

Bir yerlerde hata yaptığımız kesin. Bu nedenle bu konu ülke çapında ele alınmalı işin uzmanları tarafından uzun vadeli planlar yapmalıyız. Bunun bir adımı da okulların bu işin içine dahil edilmesi ile sağlanabilir. Başarılı sporcu yetiştirmek en büyük reklam aracı da olacağı için buna bir taşla iki kuş vurmakta denebilir.

Hadi bir kaç turnuvayı heba etme pahasına ülke çapında bir çalışma ile bu başarıyı dünyaya gösterelim. Bilimsel yapılan hiç bir çalışma karşılıksız kalmaz. Bunu bir milli spor politikası haline getirirsek bizim de şampiyon sporcuları alkışlamamız yakın demektir.