KKTC’de önemli bir gün yaşandı. KTFD Başbakanı Osman Örek 26’ncı ölüm yıl dönümünde devlet töreniyle anıldı.
Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) Başbakanı Osman Örek, 26’ncı ölüm yıl dönümünde törenle anıldı. Lefkoşa Devlet Mezarlığı’ndaki törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, Ana Muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bazı bakanlar, milletvekilleri, askeri erkân ve Örek’in ailesi katıldı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, Osman Örek’in Kıbrıs Türk halkına büyük hizmetler verdiğini vurguladı. Tatar, Örek’in, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşunun öncesinde Londra ve Zürih anlaşmalarında bir hukukçu olarak çeşitli toplantılarda Özgürlük ve Bağımsızlık Lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın yanında anayasal düzenin kurulup oluşturulmasında hukukçu olarak hizmetler verdiğini dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Mehmet Bora Zor başkanlığındaki Anadolu Basın Birliği heyetini kabul ederek görüştü. Ertuğruloğlu, milli Kıbrıs davası hakkında bilgilendirdiği heyete faaliyetlerinde başarılar diledi. Kıbrıs’ta tek egemenlik ve tek uluslararası kimliği öngören bir çözümü kabul etmelerinin söz konusu olmadığını vurgulan Ertuğruloğlu, “Artık bundan sonra Rumlarla herhangi bir ortaklık bizim için kabul edilebilir değil. Çözüm; iki komşu devletin iş birliğidir, çözüm budur. Bunun anlaşması eksiktir” dedi.
Anadolu Basın Birliği Başkanı Mehmet Bora Zor, Kasım 1975’te kurulan birliğin kuruluş süreci ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi, Kıbrıs Türk Halkının haklı davasını desteklediklerini kaydetti.
Hayvanlara 'Can' statüsü getiren yasa Meclis'ten geçti
KKTC’de yayımlanan Kıbrıs Postası Gazetesi’nde yer alan önemli bir habere göre;
Cumhuriyet Meclisi, hayvanları "mal" statüsünden çıkararak "can" statüsünde kabul eden Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni onayladı. Kıbrıs Postası’na konuşan Kıbrıs Türk Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi Eş Başkanı Nursel Karabetça, “Ceza Değişiklik Yasası, çok önemli bir adımdı” dedi.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi’nin yıllardır süren mücadelesi sonuç verdi. Cumhuriyet Meclisi, Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni oybirliğiyle onaylayarak hayvanların artık “mal” değil, “can” statüsünde değerlendirileceğini kabul etti. Yeni düzenleme, hayvanlara yönelik şiddet ve istismarı daha ağır yaptırımlarla cezalandırmayı hedefliyor.
Ocak 2025’te Meclis gündemine gelen yasa önerisi, hayvan hakları örgütleri ve hayvan severler tarafından büyük destek gördü. Yeni yasaya göre; hayvan öldürme, hayvana tecavüz eylemler hapis cezasıyla karşılık bulacak. Karabetça, Meclis'ten geçen ve hayvanları "mal" statüsünden çıkararak "can" statüsüne alan yasa değişikliğini Kıbrıs Postası’na değerlendirdi. Karabetça, "Bu çok güzel bir adım oldu, ancak Hayvan Refahı Yasası ve sair düzenlemeler kendi içinde henüz yeterli değil. Uygulama problemleri var, tüzüklerle desteklenmeli. Hayvan dövüşlerinin Hayvan Refahı yasasında düzenlendiği ve halihazırda yasak olduğunu belirterek, ilk öneride Ceza Değişiklik Yasası’nın içinde yer almasına rağmen, komiteye geri gönderilen ilk öneriden çıkarılarak Ceza Değisiklik Yasasında yer almadığını kaydetti. Karabetça, "Ceza Değişiklik Yasası özellikler terk etmeyi, ihmalle hayvana zarar verme ve öldürmeyi de yasaklamaktadır. Bu tek başına elbette yeterli değildir ama sokak hayvanlarının azaltılması ve hayvan refahının artırılması açısından çok önemli bir adımdır" ifadelerini kullandı. Yeni düzenlemeyle birlikte, daha önce Ceza Yasasında tanımı bulunmayan birçok suçun yasaya eklendiğini belirten Karabetça, şu bilgileri paylaştı: Hayvana tecavüz, kaçırma, yaralama, zarar verme, terk etme ve tutsak etme gibi eylemler artık suç sayılıyor. Hayvana işkence yapanlar 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşacak. Sistematik ihmal nedeniyle hayvanın ölümüne sebep olanlar ise 2 yıla kadar hapis cezası alacak. Bazı suçlarda ise önce para cezası, tekerrür halinde hapis uygulanacak. Yasanın henüz Resmî Gazete'de yayınlanmadığını hatırlatan Karabetça, "En azından polis artık bu işin içinde olacak. Cezaların caydırıcı olması toplumu daha dikkatli davranmaya itecektir.. Bu tür durumlarda toplum da daha duyarlı hale gelecektir" diyerek, yasanın uygulanmasıyla birlikte toplumsal farkındalığın artacağına dikkat çekti.
Bizde de uzun yıllar gündemde olan hayvan hakları konusu belki bir gün KKTC’de olduğu gibi olumlu bir sonuca bağlanır da hepimiz mutlu sona ulaşmış oluruz…