Son bir kaç günün gündemi kreşler kapatılıyor mu? İşin aslına bakarsak Türkiye’de özellikle çalışan annelerin yaşadığı en büyük mağduriyet evine ekmek götürebilmek için doğumdan sonra en az 3 yıl çocuğunun bakımı...
Türkiye’de kreş fiyatları 15 bin ile 40 bin TL olduğu gerçeği ile özellikle orta alt gelir grubuna ait ailelerin bu ücreti ödemesi mümkün değil.
Karı koca çalıştığını varsayarsak bile evinin kirası elektriği, suyu, 3 öğün yemeği, ısınma gideri, çocuğunun bez, giyim vs masrafları ile geçinmeleri hiçte mümkün değil.
Peki bu konuda sosyal devletten beklenilen, bu açığı kapatmanın bir yolu da sosyal belediyecilik yapmak da değil midir?
Sosyal belediyeciliği yapanı da alkışlamak değil midir?
Başta İstanbul büyükşehir belediyesi olmak üzere yaşanılan bu mağduriyeti önlemek üzere hatta geçmişte AK Parti belediyelerinin de açtığı kreşler olduğu gerçeğini bildiğimizden ve yine geçmiş AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayları Binali Yıldırım ve Murat Kurum’un vaatleri arasında İstanbul’a yüzlerce kreş olduğunu hepimiz biliyoruz.
Gündem bakanlığın belediyelere gönderdiği yazının başında kreş adı altında çalışan ve anayasa mahkemesinin kararı doğrultusunda belediyeler okul öncesi eğitim kurumu açamaz ibarelerinin hatırlatıldığı ve gereğini yaparız cümlesi ile alevlendi.
Aslında bakanlığın çalışan, orta alt gelir aileler için büyük sorun olan bu sosyal gerçek için belediyelerin açtığı yerler için siz açın biz öğretmen verelim ama denetleyelim dese hiç bir sorun kalmayacak.
Bunun sebebi CHP’nin anayasa mahkemesine başvurusu gösterilen olgu ,CHP’nin 2005 yılında Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve 110 milletvekilinin anayasa mahkemesine başvurarak yürütmeyi durdurduğu, 2007 yılında da kesin yürürlükten kaldırılan 5393 sayılı kanun un 14. b maddesi okul öncesi eğitim kurumları adı altında faaliyet gösteren kuran kursları, sübyan mektepleri olarak çalışan AKP iktidarının da başına bela olan fetö örgütlenmelerinin önüne geçme olduğunu kimse unutmasın.
İstanbul'da açılan adı da çocuk etkinlik merkezi olan (yani yasaya aykırı anaokulu değil) 210 merkez (105’ini İmamoğlu açmış) 10 binin üzerinde çocuğumuzun faydalandığı 900 öğretmen, 1500 çalışanın olduğu hatta beni de mutlu eden engelli ailelere yönelik 11 kısa mola merkezi diye engelli çocuklarımızın faydalanacağı merkezlerin yolda olması ve CHP’li belediyelerin açmış olduğu 653 kreşin de yetersiz olduğunu bilmemiz gerekiyor..
Bu konuda devlet ile belediyeler uzlaşmalıdır..
Hiç unutmayalım ,bu Türkiye de sosyal bir yaradır.
Bunlar eğitim kurumu değildir, çocuk bakım evidir, çocuğun protein alabildiği, karnını doyurduğu, hijyenik şartlarda sosyalleştiği her şeyden önce o çalışan anne için hayati önem taşıyan çözülmesi gereken sosyal bir sorundur.
Lütfen ama lütfen filler tepişip çimenler ezilmesin.