Gaziemir, İzmir’in göbeğinde bir nükleer saatli bomba gibi tik tak ediyor, her geçen gün halkın sağlığına yönelik tehditler artıyor.

İzmir’in Çernobil’i olarak anılan Gaziemir Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atıkların gömüldüğü arazide yoğun dumanlar çıkmaya başladı.

Bölge halkı tedirgin.

2022 yılında ise Nükleer Düzenleme Kurulu’nun , bölgenin çevresel iyileştirme faaliyetine ilişkin yetkilendirildiği EKOVAR AŞ adlı şirket ancak 2 yıl sonra temizlik için harekete geçti.

Mahalle sakinleri, temizleme işlemleri başladığı denildikten sonra son 4 gündür bölgeden yanık balata kokusu geldiğini söylüyor.

Ağır koku boğazlarında yanmaya yol açıyor.

“ İleride insan sağlığı açısından ne gibi tehlikelerin bizi beklediğini bilmiyoruz ve çok korkuyoruz…” diyorlar.

2007 yılında İzmir’de Gaziemir ve Karabağlar ilçeleri arasında bulunan ve 1940’lı yıllardan 2010 yılına kadar faaliyette bulan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası sahasında çok tehlikeli kurşun atıkların yanı sıra nükleer atıkları bulunduğu ortaya çıktı.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu. bu atıkların Europium 152 (EU 152) izotopu içeren nükleer çubukların ergitilmesiyle oluştuğunu tespit etti.

Kamuoyundan gizlenen bu nükleer tehdit, ancak 2012 yılında bir ailenin itirafıyla haber yapılınca ortaya çıktı, ülkenin gündemine geldi.

Peki ne yapıldı.

Hiçbir şey.

Sadece etrafı tel örgülerle çevrildi.

O günden bu yana o atıklar toprağın altında ve bölge halkını tehdit ediyor.


Geçtiğimiz yıl bölgede yapılan radyasyon ölçümlerinde normal değerin 7 bin katı (832,3 ve 833,6 mikrosievert) değer tespit edildi.



Nükleer atıkların tespit edildiği andan bu yana bu atıkların bertarafı yönünde bir adım atılmadı., Bölgenin tel örgülerle çevrilmesi dışında dişe dokunur bir önlem alınmadı.

Son olarak Nisan ayında EGEÇEP’in Çernobil felaketinin yıldönümü dolayısıyla konuya dikkat çekmek için bölgede düzenlediği basın açıklamasında tel örgülerin söküldü. Nükleer atıkların bulunduğu sahayı çocuklar oyun alanı olarak, çobanlar  koyunlarını otlatmak için kullanıyor.

Mahalle halkı atık sahasından gelen kokudan ve özellikle yağmurlu havalarda yükselen dumandan rahatsız.

Bölgede, kanser ve düşük vakalarının arttığını söyleniyor.

Yetkililerin, bölgedeki halkın acil yardım çığlıklarına karşı sessizliği kulakları sağır ediyor. Bu ihmalkarlığın bedelini kim ödeyecek?

Gaziemir Belediye Başkanı  Ünal Işık, konunun takipçisi .

"Bu nükleer ölüm tehditi, ancak halkın sesini daha güçlü çıkarması ve yetkililerin bir an önce harekete geçmesiyle sona erebilir. Gaziemir halkı yalnız bırakılmamalı."

GÜNÜN İSTEĞİ

Gaziemir halkı yalnız bırakılmamalı