İzmir Körfezi… Yıllardır duyduğumuz o büyük vaatler, bu güzel körfezin mavi sularında yeniden yüzebileceğimiz hayalleri...

Ama gelin görün ki, körfez hâlâ kirli ve yüzülemiyor.

Artık o da isyan etti içindekileri kusuyor.

Tarihte hiç görülmemiş balık ölümleri yaşanıyor.

Her gelen belediye başkanı, körfez kirliliği sorulduğunda,  tarih bile vererek “Körfezi tertemiz yapacağım. Hep birlikte yüzeceğiz “ dediler.

Hatta körfez diye Güzelbahçe açıklarında yüzüp, “Bakın yüzüyorum bir şey olmadı” diyen başkanlar da oldu.

İlk kez. İzmir’in tarihinde ilk kez bir belediye başkanı, “Bu körfezde yüzmeyi unutun…”  diyecek kadar gerçekçi ve samimi çıktı.

Gerçi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, tam olarak böyle bir cümle kurmadı ama "Körfezde yüzmeyi vaat edemem." dedi İzmirlilere.

Kabul edelim, başkanların “yüzeceğiz”  vaatlerini duymaktan yorulmuştuk.

 Çünkü ne yazık ki hiçbirisi bu büyük sorunu çözmeyi başaramadı.

Şimdi ise karşımızda, en azından hayallere kapılmamızı istemeyen, körfezi bugünden çok daha temiz hale getireceğini söyleyen bir başkan var.

Bu, belki kulağa çok büyük bir vaat gibi gelmeyebilir ama dürüst olmak gerekirse, gerçekler bu kadar samimi bir şekilde ifade edilince, insanın gönlünde daha derin bir yer ediniyor.

Başkan Tugay’ın basın açıklamasındaki cümleleri bir uyarı niteliğinde:

Körfez’de balık ölümleri, denizin yüzeyinde renk değişiklikleri, kötü kokular... İzmir'in deniz kokusunu artık bir nostalji unsuru olarak anmak istemiyoruz.

Çevremizdeki her soruna "zamanla düzelir" gözlüğüyle bakarken, aslında körfezin bu kadar kirli bir noktaya geldiğini nasıl fark edemedik?

Tugay’ın açıkladığı gibi, bu kirlilik 1965'ten beri sürüyor. Yani durum bugünün sorunu değil. Ama yılların ihmaliyle birikmiş bir sorunla karşı karşıyayız. Geçmişin atıkları bugün karşımıza dev bir çevre felaketi olarak çıkıyor ve çözümü de tek bir kişinin yapacağı bir iş değil. Tugay’ın söylediği gibi, "hepimizin ortak çabası" gerekiyor.

Başkan bir uyarı da, körfezden balık tutanlara yaptı.

“Körfezde balık tutmayın…”

Bence en dikkate alınması gereken uyarı da bu.

Körfezde balık tutmak zaten yasak ama hobi gibi bu işi sarılan İzmirlilerdi üzmemek için kimse sesini çıkarmıyor.

Ama herkes bilsin ki körfezde tutulan balıklar yenmez.

Sevgili İzmirliler, sevgili olta balıkçıları… Körfez böyle can çekişirken oradan çıkacak hiçbir şeyi tavanıza koymayın.

Başkan’ın vaat edemediği şey, belki de en çok ihtiyacımız olan: Saf mavi bir deniz, ferahlatıcı bir yüzme turu... Ancak onun dürüstlüğü, bu sürecin ne kadar zor olduğunu bizlere hatırlatıyor. Umutlarımızı yüksek tutmak güzel, ama gerçeklerle yüzleşmek daha da anlamlı. Tugay’ın samimi yaklaşımı, İzmir’in geleceği için büyük bir adım olabilir. Belki bir gün körfezde yüzemeyiz ama en azından temiz bir İzmir için mücadele eden gerçekçi bir başkanımız var.

GÜNÜN TAVSİYESİ

Körfezde tutulan balıkları yemeyin. Hatta tutmayın