Günler, haftalar, aylar… Size de zaman çok hızlı akıyor gibi gelmiyor mu? Bir bakıyoruz sabah bir bakıyoruz akşam olmuş. Nasıl geçti bunca saat diyoruz.

Hatta düşünsenize daha dün girdik gibi gelen bir ayın ortasına ulaştık neredeyse. Çocukluğumuzda hiç bitmeyecekmiş gibi gelen o uzun günler şimdi ne oldu da göz açıp kapatıncaya kadar geçiyor?

Aslında bu durum hayatlarımızın hızlanması ile alakalı. İş hayatımızdaki rekabet ortamı, sosyal yaşamın yoğunluğu zamanın daha hızlı geçtiği algısına sebep oluyor. Hatırlasanıza çocukken tüm gün okulda olur, eve gelir ödev yapar, dışarı çıkar oyunlar oynardık ve yine de gün bitmezdi. Bir yere gitmek için acele etmez aheste aheste hazırlanırdık. İş aralarında kahve içmeye, sohbet etmeye vaktimiz olurdu. Şimdi ise hep acelemiz var. Çünkü nüfusun yoğunlaşmasıyla her yer her zaman kalabalık ve işlerimiz daha yoğun. Doğal olarak hepimiz daha çok çalışıyor, sürekli bir yerlere yetişme çabası içine giriyoruz. Bu da zaman algımızı etkiliyor.

Akıllı telefonlar, sosyal medya ve dijital platformlarla beynimizin sürekli uyarılması da zaman algımızı etkiliyor. Sosyal platformlarda ardı ardına izlediğimiz videolar ve ya okuduğumuz gönderiler; çok heyecanlı bir yerde kaldı, bir bölüm daha izleyeyim dediğimiz diziler bizi andan koparıyor ve ne kadar zaman harcadığımızı geri getirdiğinde fark ediyoruz.

Tüm bunlar elle tutulur gözle görülür gerçekler evet ama, bu konuda uzmanlar ne düşünüyor derseniz cevap ne yazık ki yaşımızda gizli. Yaş ilerledikçe beynin görsel bilgiyi işleme hızının yavaşladığını, bunun da zamanın hızlı akıyormuş gibi hissedilmesine yol açtığını belirtiyor Duke Üniversitesinden Prof. Dr. Adrian Bejan. Ve açıklıyor: İnsan beyni zamanın geçtiğini değişen görüntülerden algılıyor. Çocuk beyni görüntüleri çabucak algılayıp işlerken, yetişkinlerin beyni daha az yeni görüntü işliyor ve işlerken zaman kaybediyor. Bu yüzden zaman herkes için aynı sürede aksa da yaşlandıkça algı olarak yaşlılar için hızlanıyor.

Sonuç olarak yaşlanıyormuşuz dostlar. Aman ha, bundan sonra orada burada günler ne çabuk geçiyor demeyelim de beyin yaşımızı ele vermeyelim