Lösemi, Türkiye'de her yıl çocuklar arasında 1500'den fazla yeni vaka ile en sık rastlanan çocukluk çağındaki kanserlerden biridir.

Kemik iliğindeki sağlıksız bir şekilde hızla çoğalarak sağlıklı yer almasının sonucu ortaya çıkar; Bu durum, tedavi süreci ve yaşamdaki olumsuz etkiler, çocuğun fiziksel ve psikolojik olarak zor bir dönem geçirmesine yol açar.

Özellikle 2-5 yaş arası çocuklarda daha yaygın görülen bu hastalık, hem kronik hem de toplumsal açıdan ciddi bir endişeden uzak. Bu büyümenin arttığı birçok faktör vardır. GDO'lu gıdalar, zararlı kimyasallar, sağlıksız beslenme ve hava koşulları gibi faktörler, kayıp riskini artırabilir. Genetik yatkınlıklara kadar, rol oynadığı rolde ortaya çıkan faktörler kaybolsa da, kalan maruz kalan kişilerde daha fazla görülebilmektedir. Bu nedenle hem yoğunluk hem de bireysel sağlık birimlerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bu noktada, Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) her yıl 2-8 Kasım arasında kayıtlı olan "Lösemili Çocuklar Haftası" etkinlikleri ile lösemi hakkında toplumsal farkındalığı artırmayı ve bireylerin sağlıklı bir geleceğe yönelik adım atabilmesi için bir dayanışma ağı oluşturmayı hedeflemektedir.

Lösemi nedir?

Lösemi, kan değişiklikleri anormal bir şekilde çoğalması ile değişen bir tür kan kanseridir. Vücutta kan değişiminin meydana geldiği kemik iliğinde sağlıksız değişimin hızla ortaya çıkması sonucu ortaya çıkar. Bu düzenleme, soğutma ve sağlıklı çözülmelerin yerine getirilmesini engeller. GDO'lu gıdalar ve sağlıksız beslenme lösemiye yol açabilir.

Lösemili çocukların sağlığına kavuşması için canla başla çalışan Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV)’nı yakından inceleyelim. "Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için..." sözünü şiar edilen LÖSEV; lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olur.Bunun yanı sıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurarak işletir.

Türkiye'de her yıl binlerce yeni lösemili çocuk vakası ortaya çıkıyor. Bu durum bazen dar bütçeli ailelerde ebeveyni lösemili çocuk ile diğer çocukları arasında seçim yapmaya kadar zorluyor. Bu sebeple vakfımız gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde, gelir elde etmenin yanı sıra, lösemi hastalığını tanıtmayı, lösemili çocukların ve ailelerinin sıkıntılarını topluma aktarmayı ve bu vesileyle toplumu bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Tüm çocuklarımıza Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Oğlum Mehmede” isimli şiirini arman ediyorum. Şu karşıki yeşil yumağa ağaç derler/ O da senin gibi elimizde büyüdü/
Yalnız ne altını kirletir/ Ne de öksürürdü./ Biz bu ağaçlan uzak ormanlardan getirdik/
Meyveleri zehir zıkkım/  Dalları diken içerisinde,/ Köklerini köstebekler kemirirdi/
Biz bu ağaçlara evlât gibi baktık tosunum/ Onlar da bizden hiç bir şey esirgemediler
Ne bir mevsim atladılar/  Ne bir hasat gizlediler..."