Özellikle son yıllarda, toplumun iç yarası haline gelen ancak bir türlü dindirilemeyen acılar; Kadın Cinayetleri..

Bazen sakinleşen bir deniz gibi durdu zannediyorsunuz. Ancak bir süre sonra fırtına patlıyor, ardı ardına cinayetlerle yani gerçekle yüzleşiyorsunuz…

Bazı günler bir, bazı günler ise üç kadının öldürüldüğünü öğreniyorsunuz. Kimi nişanlı, kimi henüz flört ederken, kimi evli, kimi çocuklu bir anne…..

Tabii ki hepsinin farklı nedenleri var. Ancak en önemlileri; reddedilme ve kıskançlık.. Ayrıldıktan sonra, sığındığı baba evinde, “Dön” çağrısına “Hayır” diyenler.  Veya tek başına yaşamına devam ettiği evinde. Veya başka bir erkek şüphesi yani kıskançlık neticesinde. Acımasız saldırının kurbanı olabiliyorlar.  Zaman zaman kadın dernekleri ve bazı kuruluşlar tepki gösteriyor, açıklamalar yapıyorlar.

En son, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun çağrısı ile 25 Haziran’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen organizasyonda, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, kadın dernekleri, katledilen kadınların yakınları ile yurttaşların katılımıyla bir araya gelindi.

Ev kadınından, siyasetçisine, dernek başkanından, vakıf başkanına kadar çok geniş bir yelpazede kadınların büyük destek verdiği basın açıklamasında “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”, “Ölmek Değil Yaşamak İstiyoruz”, “Korkma, Gücünün Farkında Ol” “Kadın Cinayetlerine Dur Diyoruz” yazılı pankartlarla kadın cinayetlerine dikkat çekildi.

Basın açıklamasında konuşan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu,kadın cinayetlerine ve erkek şiddetine “dur” demek için kadınları sokaklarda ve alanlarda olmaya davet ederek, “Erkeklerden katil yaratan karanlık bütün ülkeyi sardı. Ama biz bu duruma susmuyoruz, itaat etmiyoruz. Hep birlikte, bugünden itibaren sokaklardayız, alanlardayız. Erkek şiddetine hayır, kadın cinayetlerine hayır!” diye konuştu.

İstanbul Sözleşmesi’ne vurgu yapan Başkan Mutlu, sözlerine şöyle devam etti:“Kadınların özgür, erkeklerle yan yana, eşit birey olarak yaşadığı bir İzmir ve bir Türkiye hayaliyle çıktığımız yolda sadece bir haftada Konak’ta üç kadın cinayeti yaşandı; üç erkek şiddeti yaşandı. Bu kabul edilemez. İstanbul Sözleşmesi yaşatır, dediğimizde bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçildiğinde, ‘Bunu yapmayın. Bu, kadınları öldürecek’ dediğimizde ne kadar haklı olduğumuzu maalesef üç canımızı kaybederek bir kere daha gördük. Sevgili Hacer Çağla on beş yaşındaydı ama onu öldüren de on beş yaşındaydı. Bir çocuktan katil yaratan karanlık demiştik buna. Erkeklerden katil yaratan karanlık bütün ülkeyi sardı, İzmir’i sardı, Konak’ısardı. Ama biz bu duruma susmuyoruz, itaat etmiyoruz ve hep birlikte bugünden itibaren sokaklardayız, alanlardayız. Erkek şiddetine hayır, kadın cinayetlerine hayır!”

Basın açıklamasında dikkat çekici mesajlar vardı. Ancak bu hareket ne kadar devam eder, ne kadar desteklenir belli değil. Aslında anlatılmak istenen Başkan Mutlu’nun şu sözlerinde gizli, “Erkeklerden katil yaratan karanlık bütün ülkeyi sardı.”