Gelen bilgilere göre, KKTC’de bayram tatili sorunsuz geçti.

Başbakan Ünal Üstel’in Şuşa ziyareti dışında, bizimle ilgili diğer önemli gelişmeler; BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in önümüzdeki günlerde Kıbrıs’ı ziyareti ile Kıbrıs Barış Harekatının 50. Yılı nedeniyle yapılan hazırlıklar oldu.

                                               **************

Başbakan Ünal Üstel, Türk Devletleri Teşkilatı Uluslararası Konferansı için bulunduğu Şuşa’da Türk devletleri teşkilatına üye diğer ülke temsilcileri ile biraraya geldi. Üstel, “Biz tek milletin  kardeş devletleriyiz. Hasret bitmiştir. Şimdi kucaklaşma zamandır. İlişkilerimiz on yıllardır süren ayrılığın acısını çıkarırcasına hızla gelişiyor ve hızlı şekilde ilerliyor” dedi.
Üstel, Türk Dünyası içerisinde KKTC’nin görünürlüğünün her geçen gün arttığına işaret ederek, işbirliği ve diyaloğun yakın gelecekte daha da artacağını, Kıbrıs Türk Halkı’nın dünya ile kucaklaşmasında Türk Devletlerinin öncülük etmesinden mutluluk duyacaklarını vurguladı. Başbakan Ünal Üstel, Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde düzenlenen “Türk Devletleri, Jeostratejik Gerçeklikler ve Küresel Felaketler Bağlamında Yeni Stratejik Hedeflere Doğru” konulu uluslararası konferansın “Yeni Bir Diyalog Platformu Olarak Parti Diplomasisi” oturumunda konuşma yaptı. Başbakan Ünal Üstel, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Devletleri Teşkilatı’nın tam üyeliğine hazırızdır. İnanıyoruz ki bu da çok kısa sürede gerçekleşecek” dedi.
Tüm Türk Devletleri Teşkilatı üyelerinden kapılarını KKTC’ye açmalarını beklediklerini ifade eden Üstel, bunu önce partiler, sonra meclisler sonra da devletler üzerinden yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
Şuşa’da olmaktan mutluluk ve gurur duyduğunu belirten Başbakan Üstel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak girmesinin Türk dünyasının son yıllardaki dayanışma vizyonunun örneği olduğunu vurguladı. Bu gelişmenin kardeş Türk devletlerinin yan yana, omuz omuza olduğunu dünyaya bir kez daha gösterdiğini belirten Üstel,  “Türk Devletleri ailesinin tartışılmaz üyesi olan Kıbrıs Türk halkı, Türk Devletleri Teşkilatı’nın üyesi olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyor” dedi.
                                                 ************
Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs adasına 50 yıl önce barışın geldiğini, adada Kıbrıs sorununun 50 yıl önce bittiğini belitti.  "Kıbrıs sorununu başlatanlar.1960'da uluslararası antlaşmalara dayanılarak kurulmuş ortak Kıbrıs Cumhuriyeti'ni, 1963'te silah zoruyla, soykırımla, Kıbrıs Türklerinin elinden alan Rumlardır. O fantezileri olan 'Enosis' için Kıbrıs Türklerini katletmişlerdir." Feyzioğlu, 20 Temmuz 1974'teki Barış Harekatı'nın bu yıl 50. yıl dönümünün kutlanacağını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 50'nci yıl kutlamalarını “fevkalade” önemsediğini, kendilerinin de törenler için “ciddi bir çalışma” halinde olduklarını anlattı. Kutlamalar kapsamında, KKTC'li öğrencilerin, Türkiye'deki Kıbrıs gazilerine yazdığı mektupların Türkiye'ye gönderileceğini ifade eden Feyzioğlu, "Bu mektupların her birini evlatlarımız kendi elleriyle, inci gibi yazdılar. Kendilerine hiçbir mektup metni verilmedi, 'Ne istiyorsanız yazın' denildi. Dün o mektuplar bana geldi. Türkiye’ye göndereceğiz, gazilerimiz postadan alacaklar” diye konuştu.

                                         **************

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in önümüzdeki günlerde Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini bildirdi.