26 Mart 1989 yerel seçimleri de cumhuriyet tarihinin en önemli yerel seçimlerinden biridir.
Bu seçimde İzmir’de rakiplerine büyük fark atarak Büyükşehir ve 4 merkez ilçesi Konak, Karşıyaka, Buca ve Bornova’da seçimi kazanan SHP, 5 yıl sonra büyük bir bozguna uğradı ve Büyükşehir, Buca, Bornova, Karşıyaka’da koltuğu rakiplerine bırakırken sadece Konakta Ahmet Sarışın’la gülmüştü.
1989’da SHP’yi büyük bir kredi açan İzmirli seçmen, neden 1994 yılında bu emanetini geri almıştı. Sandıktan çıkan mesaj doğru okunup, ciddiye alınmış mıydı.
İsterseniz, o iki seçim sonuçlarını hatırlayalım:
1989 İzmir yerel seçimlerinde, SHP Büyükşehir’de Yüksel Çakmur ile yüzde 52.4 gibi bir rekor oyla seçildi. Rakibi Burhan Özfatura ANAP adayıydı ve ancak yüzde 24.29 oy alabildi.
O zaman sayısı 4 olan merkez ilçelerde Bornova’da SHP adayı Ali Sözer yüzde 45.58 oy aldı rakibi ANAP’lı Cengiz Bulut yüzde 24.08’de kaldı.
Buca’da SHP’li Ertan Erdek, yüzde 49.6 oy alarak yüzde 23.53 oy alan rakibi Vural Öziri’yi ikiye katladı.
Karşıkaya SHP adayı Cihan Türsen, yüzde 55.63’le kazandı. ANAP’lı rakibi Muhlis Özsoydan sadece yüzde 18.87 alabildi.
O zaman en büyük ilçe olan Konak’ta SHP’li Ahmet Sarışın yüzde 51.95 oyla, yüzde 25.62 oy alan rakibi ANAP’lı Erdinç Mayacı’yı ikiye katlayarak seçildi.
Aradan 5 yıl geçti.
1994 yerel seçimleri SHP’nın bozguna uğradığı seçim oldu. Büyükşehir’de, SHP’li Yüksel Çakmur, bu kez seçime DYP ile giren Burhan Özfatura’ya yenildi. Özfatura yüzde 27.77, Çakmur yüzde 26.55 oy aldı. SHP’nin oyları yarı yarıya azalmıştı.
Bornova’da başkanlık koltuğuna yüzde 22.35’le DSP’li Aysel Bayraktar oturdu. SHP bu seçimde Servet Altınbulak’la oylarının yarıdan fazlasını kaybederek yüzde 15.12 oyla ancak 4. Olabildi.
Buca’da DSP’li Cemil Şeboy yüzde 28.29 oy alarak seçimi kazandı. SHP, Ali Rıza Kaya ile yüzde 14.39’la burada da 4. Oldu.
Karşıyaka’da sürprizin en büyüğü yaşandı ve Kemal Baysak DYP ‘den girdiği seçimi yüzde 23.84 oy alarak kazandı. SHP Cevdet Tümtürk ile yüzde 21.45’le ikinci parti oldu. Burada da kayıp yarıdan fazlaydı.
Merkez ilçelerde ikinci dönem tekrar kazanan sadece Konak’ta Ahmet Sarışın oldu. “Partiniz ne olursa olsun, tercihiniz Ahmet Sarışın olsun…” sloganı ile SHP’den seçime giren Sarışın, yüzde 25.94 oyla kazandı. Rakibi DYP’li Bahri Vreskala yüzde 23.61 oyla ikinci oldu. Oy kaybı burada da çoktu.
Yenilen bütün partiler, “Sandıktan çıkan mesajı çok iyi anladık…” derler ama ben hiç anlayanı görmedim bugüne kadar.
1989’da harikalar yaratan SHP, 1994’te İzmir’de büyük bir hayal kırıklığına uğramıştı.
Bundan ders aldılar mı?
Bugün İzmir, daha sonra SHP ile birleşen CHP’nin kalesi durumuna gelmişse bunun nedeni sandıktan çıkan mesajı iyi anlamış olmak mıdır?
Bana göre hayır.
İzmirli seçmen, eğer bugün CHP’ye hala oy veriyorsa, bunun en büyük nedeni AK Parti’dir.
Nedeni, nasıllığı tartışılır ama İzmirlyi seçmen AK Parti’yi istemiyor.
Bunun için de karşısında en güçlü gördüğü CHP’ye oy veriyor.
İzmir seçmeninin 2024 yerel seçimlerinde CHP’ye çok istekli olarak oy verdiğini söylemek doğru olmaz. Bu açılan son kredi olabilir.
Bugün Türkiye’nin birinci partisi konumunda olan CHP’nin 2028 yılında yapılacak seçimlerde de böyle kalması ve cumhurbaşkanlığını kazanması için belediye başkanlarına büyük görev düşüyor.
CHP’li belediye başkanlarının önümüzdeki 4 yıl içindeki performansları , ya CHP’nin birinci parti olarak kalmasını ve cumhurbaşkanlığını kazanmasını sağlayacak ya da 1989-1994 SHP örneğinde olduğu gibi CHP’yi sıradan bir partiye dönüştürecektir.
Bunun için Ankara’da yapılan çalıştay ve Genel Başkan Özgür Özel’in, "Belediyelerin 3'er, 6'şar aylık ve birer yıllık karnelerini ölçme-değerlendirme yöntemiyle çıkarıp, sizinle paylaşacağız. Doğru yapanı örnek göstereceğiz, yanlış yapanı doğruya sevk edeceğiz. İbre yukarı ise devam edeceğiz, aşağıdaysa mutlaka yanlıştan döneceğiz" sözleri çok önemlidir.
1994 yılında SHP’nin düştüğü yanlışa düşmemeyi hedeflediği o kadar açık ki…
Bu tüm başkanların kulağına küpe olmalı.