İngiltere, Ruanda'ya düzensiz göçmen gönderme planı kapsamında ilk adımı atarak, yasal yollarla gelip sığınma talebinde bulunan bir kişiyi 3 bin sterlin karşılığında Ruanda'ya sınır dışı etti. Bu olay, Ruanda Planı'na yönelik eleştirileri de beraberinde getirdi.

Gönüllü Sığınmacı 3 Bin Sterlin Karşılığında Ruanda'ya Gönderildi

Geçen hafta İngiltere Parlamentosu'ndan geçen Ruanda Planı'na göre, kendi ülkesine geri gönderilemeyen kişiler "güvenli ülke" kabul edilen Ruanda'ya sınır dışı edilecek. Bu kapsamda ilk olarak, Afrika kökenli bir sığınmacı, gönüllü olarak Ruanda'ya gitmeyi kabul etti ve pazartesi günü tarifeli uçakla bu ülkeye gönderildi. Sığınmacıya, Ruanda'ya gitmesi karşılığında 3 bin sterlin (yaklaşık 120 bin TL) yardım parası da verildi.

Muhalefetten Tepkiler Yağdı

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin Gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İngiliz vergi mükelleflerinin sadece bir gönüllünün uçağa binmesi için 3 bin sterlin ödemediğini, aynı zamanda Ruanda'ya 5 yıl boyunca barınma ve gıda masrafları için de para ödediğini belirtti. Cooper, Ruanda Planı'nın kişi başına 2 milyon sterline (yaklaşık 80 milyon TL) mal olacağını ve bunun bir seçim öncesi safsata olduğunu savundu.
Eski Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage ise, bu uygulamanın Manş Denizi üzerinden botlarla gelen düzensiz göçmen akışını durduramayacağını savundu. Farage, Ruanda Planı'nın bir işe yaramayacağını ve bu plana katılan sığınmacıların da Ruanda'dan tekrar Avrupa'ya dönmeye çalışacağını söyledi.

ABD ve AB'den açıklama | Çin kapasitesinden fazla üretiyor ABD ve AB'den açıklama | Çin kapasitesinden fazla üretiyor

Arnavut Göçmenlere de Ödeme Yapılıyor

İngiltere'nin Ruanda ile göçmenler konusunda anlaşma imzaladığı biliniyor. Bu anlaşma kapsamında, Arnavutluk'tan gelen göçmenlere de ülkelerine dönmeleri karşılığında ödeme yapılıyor. Geçen yıl medyaya yansıyan haberlere göre, İngiltere birçok Arnavut göçmene 1500 sterlin (yaklaşık 60 bin TL) ödeme yaptı.

Ruanda Planı Tartışılıyor

Ruanda Planı, İngiltere'de göçmen krizinin çözümü için tartışılan en önemli planlardan biri. Plana göre, kendi ülkesine geri gönderilemeyen kişiler Ruanda'ya gönderilecek ve burada 5 yıl boyunca barınacak. Bu plan, insan hakları savunucuları tarafından eleştiriliyor ve sığınmacıların haklarının ihlalini savunuyor.

İlk Göçmenler 10-12 Hafta İçinde Gönderilecek

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 22 Nisan'da yaptığı açıklamada, Ruanda Planı çerçevesinde ilk göçmenlerin 10-12 hafta içinde Ruanda'ya gönderileceğini söylemişti.

Kaynak: Haber Merkezi