Bankaların POS cihazı komisyonlarını yüzde 0,49'dan yüzde 3,5'a çıkarması küçük esnafı zor durumda bıraktı. IBAN ve QR ile ödeme almaya başlayan esnaflar, vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında Maliye tarafından mercek altına alındı.

Peki, IBAN'a geçen esnaf neden pişmanlık yaşıyor?

Maliyet Artışı Tepkilere Yol Açıyor

Esnaf Ramazan Aycan, "Küçük esnaf kan ağlıyor. Zincir marketlerle rekabet ederken bir de POS komisyonları eklendi. Tüketicinin ödemesini kredi kartıyla hemen hesabımıza almamız için yüzde 3,5 ya da 4,5 oranında bir komisyon ödememiz gerekiyor. Ya da ödemeyi 1 ay sonra alabiliyoruz. Bizim gibi küçük bakkallar anlık ödemeyle dönüyor. Maliye Bakanlığı küçük esnafa POS komisyonu noktasında destek olmalı" diyerek yükselen maliyetlere tepki gösterdi.

''Altın Her Daim Güvenilir Limandır'' ''Altın Her Daim Güvenilir Limandır''

Esnaf, "Mecbur Kaldık" Diyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili çalışma başlattığını açıklamasının ardından esnaf, IBAN veya QR ile ödeme almayı kesti. Esnaflar, POS cihazı faizlerinin yükselmesi nedeniyle IBAN'a geçmek zorunda kaldıklarını, ancak bir kısmının bu yöntemi kötüye kullanarak fiş ve fatura kesmediğini savunuyor. Bu durum, Maliye ekiplerinin dikkatini çekti ve geçmişe dönük vergilendirme çalışmaları başlatıldı.

Maliye, Kayıt Dışı İşlemleri Yakından Takip Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, hem fişlerde eksik vergi kesen hem de IBAN ödemelerinde usulsüzlük yapan esnafı denetliyor. Birçok esnafın kayıt dışı ticareti geçmişe dönük olarak kontrol edilecek. Mali Müşavir Adem Soydemir, "Tüm IBAN transferleri denetlenip karşılıksız (fatura veya fiş kesmeden) yapılan ticaretin vergisi alınacak. Ayrıca, işletme sahiplerinin birinci derece akrabalarının hesaplarına da bakılacak. Son zamanlarda 'Kiralık IBAN' durumları da yaşanıyor. Bu kiralık IBAN'lar da kontrol edilecek" şeklinde konuştu.

Peki Çözüm Nedir?

Esnaf, POS komisyonlarının düşürülmesi ve kayıt dışı işlemlerin önlenmesi için Maliye'den destek bekliyor. IBAN ve QR kullanımıyla ilgili denetimlerin artırılması da kayıt dışılıkla mücadelenin önemli bir adımı olarak görülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi