ABD Başkanı Joe Biden, Çin menşeli temiz enerji ürünlerine yönelik gümrük vergilerini önemli ölçüde artırarak ABD ve AB'nin Çin'in "aşırı" enerji üretimine karşı endişelerini ve tepkisini göstermiş oldu. Bu durum, küresel ticaret savaşları ve yeşil enerji pazarında gerilimi tırmandırma potansiyeli taşıyor.

"Yeni Üçlü" endişeleri artıyor

ABD ve AB liderleri, elektrikli araçlar, lityum-iyon piller ve güneş enerjisi panelleri gibi "yeni üçlü" olarak adlandırılan enerji ürünlerinin fazla üretiminden endişe duyuyorlar. Bu ürünlerin Çin'de devlet sübvansiyonları ve güçlü üretim kapasitesi ile teşvik edilmesi, piyasaları istila etmelerine ve küresel arz dengesini bozmalarına yol açıyor.

Çin kendini böyle savundu

Çin, aşırı üretim iddialarını reddediyor ve "açık rekabet" ve "gelişmiş üretim kapasitesine" dayalı bir vizyon savunuyor. Çin'e göre, bu artan üretim küresel arzı artırarak enflasyonu düşürmeye ve yeşil enerjiye geçişi hızlandırmaya yardımcı oluyor.

Küresel ticaret savaşları yakın mı?

ABD ve AB'nin artan gümrük vergileri, Çin ile ticaret gerilimini tırmandırıyor. Her iki taraf da birbirine karşı misillemelerde bulunarak küresel ticaret savaşları riskini artırıyor.

Avrupa bölünmüş durumda

Fransa'nın Çinli batarya üreticilerini fabrika kurmaya davet etmesi ve Almanya'nın Çinli elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergilerine karşı çıkması gibi gelişmeler, Avrupa'yı bu konuda ikiye bölmüş durumda.

Hindistan gerilime dahil oluyor

Yükselen bir ekonomik güç olan Hindistan da 2022 yılında Çin güneş panellerine gümrük vergisi getirerek ve 2023 yılında 40 Çinli fotovoltaik firması hakkında soruşturma başlatarak bu gerilime dahil oluyor.

Dünya'nın ekseni 80 cm kaydı! Dünya'nın ekseni 80 cm kaydı!

AB'nin yorumu ne?

AB Net Sıfır Sanayi Yasası, ABD Enflasyon Azaltma Yasası ve Hindistan'ın Üretim Bağlantılı Teşvik Programı gibi diğer büyük ekonomilerin aldığı önlemler, "yeni üçlü" enerji ürünlerinde Çin'le rekabeti hızlandırmaya yönelik adımlar olarak yorumlanıyor.