Bir kişinin ateşli silah bulundurması, taşıması veya kullanması için ateşli silah ruhsatına sahip olması gerekir
Ruhsatsız silah bulundurma, taşıma veya satın alma suçunun cezası 6136 sayılı “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun”un 13. maddesinde düzenlenmiştir. Madde hükümlerine göre:
“Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alan veya taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (13/1)”
Türkiye’de son dönemlerde ruhsatsız silahlarla işlenen başta kadın cinayetleri, suç örgütlerinin hesaplaşmaları, magandalar, gasp, yaralama ve tehdit gibi birçok olay toplumda infial yaratmış ve cezasızlık algısının artmasına sebep olmuştur.
Ruhsatsız olarak bireysel silahlanma Türkiye’nin en önemli sorunlarından biridir. Öyle ki en ufak bir tartışmada bile taraflar silahlarına davranmakta, düğün kutlamaları ve asker uğurlamalarında havaya sıkılan kurşunlar ise birçok masum insanı hayattan koparmaktadır.
Sokaklara yansıyan bu şiddet tablosuna karşılık; herhangi bir suç işlemeksizin ruhsatsız silah bulunduran kişi 6136 sayılı Kanuna muhalefetten 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Ruhsatsız silahla suç işlendiğinde ise işlenen suça ek olarak, 6136 sayılı Kanunun 13/1. maddesi uyarınca kişiler 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Ancak bu yargılamalar sonucunda kişiye adli para cezası, hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve erteleme ile gibi cezalar veriliyor. Ruhsatsız silahla yakalanmanın uygulamadaki karşılığı maalesef çoğunlukla para cezası olmaktadır.
Geç kalınmış olsa da kadın cinayetleri, suç örgütlerinin hesaplaşmaları, gasp, tehdit ve yaralama gibi birçok suçun da oluşmasına zemin hazırlayan ruhsatsız silahlarla mücadeleyle ilgili olarak nihayet bir süre önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanan Akın Gürlek’in, Cumhuriyet Savcılarına ruhsatsız silahla yakalanan kişilerin 6136 sayılı Kanun’a muhalefet etmek suçundan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmeleri talimatını verdiğini öğrenmiş bulunmaktayız.
1980 li yıllarda ruhsatsız silah bulunduranlar teamül olarak ilk duruşmaya kadar tutuklu olarak yargılanmaktaydı. Sadece İstanbul’da değil bütün illerimizde yargılama makamlarımızın ruhsatsız silahla mücadelede yeni bir dönem başlatarak ruhsatsız silahla yakalanan kişilerin elini kolunu sallayarak sokağa çıkmalarına dur demelerini umut ediyoruz.
Bu yöndeki uygulama başta kadın cinayetleri, suç örgütleri hesaplaşmaları, magandalar, gasp, yaralama ve tehdit gibi birçok olayın önlenmesini sağlayacaktır.
Toplumumuzun güvenliğini arttırmak, kayıt dışı (ruhsatsız) silahların sayısını azaltmak, artan şiddet olaylarını ve ülkemize yasal olmayan yollardan giren silah sayısındaki artışı önlemek için, silah taşıyan veya bulunduranların haklarında takibat ve kovuşturma yapılmadan affına (silah affı) dair geçici bir Kanun çıkarılması gerektiğine dair görüşlerimizi bir sonraki makalemizde dile getireceğiz.
AV.EGEMEN GÜRSES