Dreber ve Johannesson tarafından yapılan "Gender Differences in Deception" (Yalancılıkta Cinsiyet Farklılıkları) isimli araştırma, bu sorunun cevabını bulmaya çalışıyor. Elsevier'de yayınlanan bu akademik çalışma, Stockholm Üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla bir deney yürütmüş ve kadınların mı yoksa erkeklerin mi daha fazla yalan söylediğini bilimsel olarak ortaya koyuyor.

Deneyde 312 lisans öğrencisi, yalan söyleme davranışları açısından inceleniyor. Deney, gönderici ve alıcı olarak iki gruba ayrılan katılımcıların oynadığı bir oyun şeklinde tasarlanıyor.

Oyunda alıcı, A ve B olmak üzere iki seçenekten birini seçmek zorunda. Bu seçenekler, alıcının daha fazla ödeme almasını sağlıyor. Fakat alıcı, hangi seçeneğin kendisine daha fazla ödeme yapacağını bilmiyor. Bu bilgiyi sadece gönderici biliyor ve alıcıya hangi seçeneğin daha kârlı olduğunu belirten bir mesaj göndermesi gerekiyor.

SON DAKİKA | Tunceli'de deprem meydana geldi! SON DAKİKA | Tunceli'de deprem meydana geldi!

Gönderici, daha fazla kazanmak için yalan söyleme özgürlüğüne sahip. Araştırmacılar, bu deneyle yalan söyleme eğilimlerini cinsiyet bağlamında incelemeyi amaçlıyorlar.

Sonuçlar ne gösteriyor?

Erkekler daha fazla yalan söyleme eğilimindeler! Deneyin sonuçlarına göre, erkek göndericilerin %55'i, kadın göndericilerinse %38'i daha fazla ödeme alabilmek için yalan söylüyor.

Alıcılar, göndericinin kadın veya erkek olmasına yönelik güven duygusunda anlamlı bir fark yaşamıyor. Yani alıcılar, mesajın erkek veya kadından gelmesi durumunda gelen mesajın yalan olabileceği konusunda farklı bir yaklaşım sergilemiyorlar.

Dikkat edilmesi gerekenler:

Araştırma sadece Stockholm Üniversitesi öğrencileri üzerinde, 312 kişilik bir örneklem ile yapılmış. Bu nedenle sonuçları tüm dünyaya genellemek mümkün değil.

Deney ortamında olma ve parasal ödül alma durumu, katılımcıların davranışlarında farklılıklar yaratmış olabilir.

Kültürel farklılıklar da yalan söyleme davranışını etkileyebilir.

Kaynak: Haber Merkezi