Malatya’da yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremin, bölgedeki sismik boşlukta meydana geldiği ve tahminlerden büyük olduğu vurgulandı.

“Sismik Boşluk” teorisi ve Malatya depremi

ABD’li bilim insanları, Malatya'nın Kale ilçesinde gerçekleşen 5,9 büyüklüğündeki depreme dair yeni bulgular paylaştı. Cornell Üniversitesi Dünya ve Atmosferik Bilimler Fakültesi'nden Dr. Judith Hubbard ve Dr. Kyle Bradley, bu depremin tetiklenmiş bir olay olabileceğini öne sürdü. Makalede, deprem bölgesinde sismik boşluk bulunduğu belirtilerek, bu boşluğun büyük kırılmalara neden olabileceği ifade edildi.

Ekrem İmamoğlu: 'Gözaltı sürecinde kilo verdim, Nutuk okuyorum' Ekrem İmamoğlu: 'Gözaltı sürecinde kilo verdim, Nutuk okuyorum'

2020 Elazığ depremi ve 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından oluşan kırılmaların ortasında kalan bu boşluk, Malatya’daki sarsıntının meydana geldiği alan olarak tanımlandı. Uzmanlar, "Deprem, hem artçı hem de bağımsız bir sarsıntı olarak değerlendirilebilir" dedi.

Deprem bölgesinde artçıların son noktası

Araştırmacılara göre Malatya’daki deprem, 6 Şubat depremlerinin artçılarının son noktasında yer aldı. Ancak yüzey kırılmasının haritalanan bölgeden biraz kuzeydoğuda yaşandığına dikkat çekildi. Ayrıca, depremin Elazığ’daki fay kırılmasına oldukça yakın bir alanda gerçekleştiği ifade edildi.

Uzmanlar, depremin 2020’deki Elazığ depremine ait kayma alanında mı meydana geldiği konusunun tam olarak netleşmediğini belirtti ve daha kapsamlı bir çalışmanın gerekli olduğunu vurguladı.

Fay hattında beklenenden büyük risk

Bilim insanları, Elazığ ve 6 Şubat depremlerinin fay üzerindeki baskıyı artırarak Malatya’daki depremin oluşma ihtimalini güçlendirmiş olabileceğini belirtti. Bölgedeki araştırmacılar, yaklaşık 5 büyüklüğünde bir deprem beklerken, 5,9 büyüklüğündeki bu sarsıntının tahminlerden daha büyük olduğunu dile getirdi.

Dr. Hubbard ve Dr. Bradley’nin makalesi, "Earthquake Insights" adlı internet sitesinde yayımlandı.

Kaynak: AA