THY Şam seferlerine 23 Ocak’ta başlıyor THY Şam seferlerine 23 Ocak’ta başlıyor

ABD'de yapılan yeni bir araştırma, yalnızlığın insan hayatı boyunca önce azalıp sonra yeniden arttığını ve yaşlılıkta en yüksek seviyeye ulaştığını ortaya koydu. Araştırmacılar, yalnızlığın sigara kadar tehlikeli olduğunu ve özellikle ileri yaşlarda yalnız kalan insanlara destek olunmasının çok önemli bir sağlık gündemi olduğunu vurguluyor.

Gençlikte Yaygın, Yaşlılıkta Zirve

Northwestern Medicine tarafından dünya çapındaki verilerle yürütülen araştırmaya göre, yalnızlık gençlik döneminde yaygınken orta yaşlara doğru azalıyor ve yaşlılıkta en yüksek seviyeye ulaşıyor. Araştırmacılar, bu durumun sosyal çevrenin daralması, eş ve dostların vefatı, hareket kabiliyetinin azalması gibi faktörlerden kaynaklanabileceğini düşünmekte.

Kadınlar ve Düşük Gelirliler Daha Riskli

Araştırmaya göre yalnız kalanların önemli bölümü kadın. Düşük eğitimli ve düşük gelirli kesimlerin yalnız kalma ihtimali de yükseliyor. Bu durum, sosyoekonomik statü ve yalnızlık arasındaki ilişkiyi de gözler önüne seriyor.

Sigara Kadar Tehlikeli

Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Eileen Graham, yalnızlığın sigara kadar tehlikeli olduğunu ve erken ölümlerde önemli bir rol oynadığını vurguluyor. Graham, sosyal iletişim eksikliğinin hem ruhsal hem de bedensel sağlığa zarar verdiğini ve özellikle ileri yaşlarda yalnız kalan insanlara destek olunmasının çok önemli bir sağlık gündemi olduğunu kaydediyor.

Sosyal Etkileşim Yeterli Değil

Graham, sosyal etkileşimi çok yüksek bir kişinin de yalnız olabileceğini söylüyor. Bu durum, kişinin yaşadığı yalnızlığın türü ve niteliğiyle ilgili. Bazı insanlar kalabalık ortamlarda da yalnızlık hissedebiliyor.

Yalnızlık Salgını

ABD dahil birçok ülkede sağlık kurumları, daha önce yalnızlığın toplumlarda salgın haline geldiğini belirtmişti. Bu durum, özellikle yaşlılar için büyük bir risk oluşturuyor. Araştırmacılar, yalnızlığın önlenmesi için ailelerin ve toplumun desteğinin önemini vurguluyor.