Manisa Milletvekili Vehbi Bakıroğlu, Soma'daki Eynez maden faciasının yargı sürecinin, Türkiye'nin yargıya müdahalesinin en açık örneklerinden biri olduğunu belirtti. Bakıroğlu, 2014'teki faciada 301 kişinin öldüğünü ve 486 kişinin yaralandığını hatırlattı.

Faciaya ilişkin açılan davanın gelişmelerine dikkat çeken Bakıroğlu, mahkeme başkanının terfi adı altında tayin edilmesi gibi durumların yaşandığını ve verilen cezaların yetersiz kaldığını vurguladı. Faciadan sonra tutuklu sanık kalmadığını ve sorumluların tahliye edildiğini belirten Bakıroğlu, ailelerin adalet arayışlarının hala devam ettiğini ifade etti.

Dünya'nın ekseni 80 cm kaydı! Dünya'nın ekseni 80 cm kaydı!

Davaların devam etmesi nedeniyle ailelerin henüz tazminatlarını alamadığına işaret eden Bakıroğlu, tazminatların bir an önce ödenmesi çağrısında bulundu. Ancak, iktidarın ve Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) tavrının değiştiğini ve yargılamayı uzatmak için ellerinden geleni yaptığını dile getirdi.

Araştırma komisyonunda yapılan uyarıların dikkate alınmamasının, Amasra ve İliç gibi faciaların yaşanmasına neden olduğunu belirten Bakıroğlu, bu tür kazaların sorumlusunun iktidar olduğunu ve mağduriyeti yaşayanların ise madenlerde çalışan emekçiler olduğunu ifade etti.

Editör: Adnan Karabulut