BİLİM - TEKNOLOJİ

Türkiye'nin savunma sanayisi, hidrojen teknolojileriyle gücünü artırıyor!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, sessiz ve düşük ısı yayan yerli hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesini hedefliyor. Bu projeler, kara, hava, deniz araçları ve uzay sistemlerinde kullanılacak. Başvurular 13 Eylül’e kadar yapılabilecek.

Abone Ol

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın koordinasyonunda, Türkiye'nin savunma sanayii projeleri hidrojen teknolojileri ile daha ileriye taşınıyor. Bu projeler, sessiz, iz bırakmayan ve düşük ısı yayan yerli ve milli hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesini hedefliyor.

Emniyet ve güvenlik güçlerinin operasyon kabiliyetlerini artırması planlanan projeler, hidrojenin depolanması, yanma ve yakıt hücresi teknolojilerinin geliştirilmesini kapsıyor. Projelerin kara, hava, deniz araçları, uzay sistemleri, insansız ve akıllı sistemlerde, motor ve güç aktarma sistemlerinde, stratejik sistemlerde kullanılması öngörülüyor.

Savunma Sanayii AR-GE Paneli tarafından alınan kararlar doğrultusunda, "Savunma Sanayii Uygulamaları İçin Hidrojen Teknolojilerinin Geliştirilmesi Savunma Sanayii AR-GE Geniş Alan (Hidrojen SAGA) Çağrısı" başlatıldı. Bu kapsamda hidrojen projelerine başvurular 13 Eylül'e kadar yapılabilecek. Projelerde yerli sanayi kuruluşları ve üniversitelerin işbirliği bekleniyor. Türkiye, Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Uzay Programı gibi stratejik hedefler doğrultusunda hidrojen teknolojileriyle savunma sanayisinde de güç kazanmayı amaçlıyor.