Bilim insanları, sadece Türkiye’de yetişen yeni bir bitki türünü keşfederek literatüre kazandırdı. Madımak ailesine mensup ve “Polygonum Uysalii” adı verilen bu tür, doğa sever bir öğretmenin katkılarıyla Antalya’da tespit edildi. Bu önemli keşif, Türkiye’nin bitki çeşitliliği açısından dünyadaki eşsiz konumunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Türkiye’nin Doğal Mirasına Yeni Bir Katkı! (1)

Bir Fen Bilgisi öğretmeninin büyük katkısı

Konya’nın Seydişehir ilçesinde yaşayan Fen Bilgisi Öğretmeni Süleyman Uysal, doğaya olan merakını bilimsel bir keşfe dönüştürdü. Antalya’nın Akseki bölgesinde rastladığı bir bitkiyi incelemeye alan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Giresun Üniversitesi (GRÜ) bilim insanları, bu bitkinin dünya üzerinde başka bir yerde bulunmadığını tespit etti.

RTEÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Makbul, bitkinin morfolojik ve moleküler düzeyde iki yıl süren detaylı incelemeler sonucunda yeni bir tür olduğunun kesinleştiğini belirtti. Bu önemli keşif, saygın bir uluslararası bilim dergisinde yayınlanarak bilim dünyasına duyuruldu.

Bodrum'da izinsiz tonozlarla bağlı 50 tekneye ceza Bodrum'da izinsiz tonozlarla bağlı 50 tekneye ceza

Türkiye’ye özgü bir tür

Yeni bitki türü, halk arasında Madımak olarak bilinen ve Polygonum ailesine ait. “Uysalii” ismi ise bitkiyi keşfeden Süleyman Uysal’ın soyadından esinlenerek verildi. Bilim insanları, bu isimle doğa sever öğretmenin katkılarını ölümsüzleştirdi. Prof. Dr. Makbul, “Bu tür sadece Türkiye’ye özgü bir endemik bitki. Bu özellik, ülkemizin bitki çeşitliliği açısından ne kadar zengin olduğunu gösteriyor” dedi.

Türkiye’nin Doğal Mirasına Yeni Bir Katkı! (3)

Madımak ailesinin kullanım alanları

Polygonum grubu bitkiler, Anadolu’da yüzyıllardır tedavi ve gıda amaçlı kullanılıyor. RTEÜ Doktora Öğrencisi Suzan Kundakçı, bu bitkilerin geleneksel mutfakta glütensiz ekmek yapımından tedavi edici çaylara kadar geniş bir kullanım alanı olduğunu vurguladı. Ayrıca, Madımak bitkilerinin; kanser ve diyabet tedavisinde, antibakteriyel ve antioksidan etkileriyle iltihaplı hastalıkların iyileştirilmesinde, kozmetik sektöründe yaşlanma karşıtı kremler ve kırışıklık giderici ürünlerde yaygın şekilde kullanıldığını ifade etti.

Türkiye’nin bitki biyoçeşitliliğine katkı

Polygonum Uysalii, ülkemizin sadece doğal güzelliklerine değil, aynı zamanda ekonomik ve bilimsel değerine de önemli katkılar sağlıyor. Bu tür, hem ilaç hem de kozmetik sektöründe kullanılabilecek potansiyeliyle dikkat çekiyor. Ayrıca doğal yetişme alanlarının yanı sıra kültür bitkisi olarak da yetiştirilebilmesi, gastronomik ve ekonomik açıdan büyük bir fırsat sunuyor.

Kaynak: İHA