Türkiye, hızla yaşlanan nüfusu nedeniyle artan bakım ihtiyaçlarına Almanya'nın bakım sigortası modelini örnek alarak çözüm üretmeye odaklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nüfus artış hızındaki düşüşle birlikte yaşlı nüfusun oranı artarken, bakıma olan talep de yükseldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başmüfettişi İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi'nde kaleme aldığı köşe yazısında, "Tamamlayıcı Uzun Süreli Bakım Sigortası"nın artık zorunlu hale geldiğini ifade etti.

Nüfus artışındaki düşüşün etkileri

TÜİK verileri, Türkiye'deki nüfus artış hızının 2022’de binde 7,1’den 2023’te binde 1,1’e düştüğünü gösteriyor. Bu değişim, genç nüfus oranını azaltarak yaşlı nüfusun bakım ihtiyacını daha belirgin hale getirdi. SGK Başmüfettişi Karakaş, bu doğrultuda “Tamamlayıcı Uzun Süreli Bakım Sigortası” sisteminin Cumhurbaşkanlığı Programı, Orta Vadeli Program ve Kalkınma Planı'nda yer aldığını, hızla yaşlanan nüfus karşısında sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için bu adımın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Artan profesyonel bakım ihtiyacı

Göç, şehirleşme ve değişen üretim düzeni, geleneksel aile yapısının dönüşmesine ve ailelerin yaşlı bireylere sağladığı bakım desteğinin azalmasına yol açtı. Artık aile bireylerinden ziyade profesyonel bakım hizmetlerine ihtiyaç artarken, bakım sigortasının bu ihtiyacı karşılaması bekleniyor.

Resmi Gazete’de bugün (25 Nisan 2025 Cuma) Resmi Gazete kararları! Resmi Gazete’de bugün (25 Nisan 2025 Cuma) Resmi Gazete kararları!

Almanya modeli Türkiye’ye uyarlanıyor

28 yıldır uygulanan ve Almanya'da işçi ile işveren katkıları ve devlet desteği ile finanse edilen bakım sigortası sistemi, Türkiye'nin yeni bakım sigortası modeli için ilham kaynağı oldu. Türkiye’de de benzer şekilde işçi, işveren ve devlet katkısıyla finanse edilmesi öngörülen bu sistem, yaşlı nüfusun bakım güvenliğini sağlama hedefi taşıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ