GÜNCEL

Otomobil satışı ‘engel’ tanımadı

EGOD Başkanı Mehmet Torun, otomobillerin yüzde 45’ine “engelli plakası” çıkarıldığını açıkladı

Abone Ol

Bu yılın ilk çeyreğinde “sıfır” otomobil satışlarını engelli plakası ile yapılan alımlar sektörü taşıdı

Otomotiv sektöründe satışları bu yılın ilk çeyreğinde engelli plakası ile yapılan alımlar sırtladı. Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, 2024 yılı sıfır otomobil satışlarının 2023’e göre düşüş beklerkenarttığını gördü.Torun, bu artışın engelli otomobil satışlarına bağlayarak “Otomobil satışının yüzde 45’ini ile engellilere yönelik olan satışlar oluşturuyor, sektörün lokomotifi engelliler oldu” dedi.

EGOD Başkanı Torun, son 3 ay içinde satılan araçların yüzde 45’inin engelli plakası aldığını ifade etti.Torun, “Geçtiğimiz yıl ÖTV sıfır destekli engelli araç üst sınırı 1 milyon liraydı.Bu bütçe ile neredeyse bir ya da iki model araç alınabiliyordu. Ancak 2024 yılı itibariyle bu rakamın 1 milyon 600 bin TL’ye çıkması, engelli plakalı araç satışını patlattı. Engelli plakası ile araç alacak müşterinin bütçesi zaten hazırdı, bu artışı bekliyordu. Artışın gelmesi ile otomobil alımları başladı, bu da sektörün satışlarının geçen yıla göre daha iyi olmasını sağladı. Otomobil satışlarının ilk çeyrekte lokomotifi engelli plakalar oldu diyebiliriz” ifade etti.

Araç için bekleyenlerin sayısının fazla olduğunu vurgulayan EGOD Başkanı Torun,” Engelli sınıfında araç almayı bekleyenlerin sayısı çok fazlaydı. Geçen yılki bu oran belirlenen oran maksimum 1050 liraya kadar araç bedeli olanlar için geçerliydi. Geçen yıl boyunca stoklar yoktu ve bayiler 4 ay sonrasına gün veriyordu. Aynı zamandaHaziran ve Temmuz’dan itibaren de 1050 lira bandında olan araç sayısı 2 modelde kaldı. Yılbaşı’ndaengelli araçların 1 milyon 600 bin lirayla yenilenmesiyle engelli araçlarınÖTV indirimleriyle birlikte müracaat olmasının önü açıldı. Bu sayede engelli sürücülerin almak isteyeceği araç model sayısı arttı. Geçen yılın ilk 3 ayıyla bu yılın ilk 3 ayına baktığımızda ithal yerli oranında ciddi bir farlılık var. Hem satış adetleri fazla hem de yerli araç sayısı düşerken ithal sayısı da yükselmiş oldu. Ve bu total üç aylık satılan araçların yüzde 45’e yakını engelli plakalardan oluştu” dedi.

Engellinin önündeki engel kalktı

EGOD Başkanı Torun, engelli sürücülerin önündeki engelin kalktığına işaret ederken “Engelli vatandaşlar, uzun zamandır araçlarını yenileyemiyordu. Bu sınırın ortadan kalkmasıyla sıfır araçların satışlarına engelleri plaka satışlarının eklenmesiyle patlama oldu. Bu sınırda tutuluyordu. Ocak ayında mevcut hükümetin bunu arttırmasıyla satın alınabilecek araç model sayısı arttı. Bu plakayla araç almak çok kolay değil. Sağlıklı bir kişinin engelli plaka alarak dolaşması mümkün değil. Birinci derecede yakını birisinin engellilik durumu varsa onun adına alınıp aile bireylerinden birisi kullanabiliyor. Uygulamada bu mümkün. Engelliler bu fırsatı değerlendirmek için çok beklemişti. Bundan sonraki aylarda ise satış rakamlarının 70 bini geçmeyeceğini düşünüyorum. Mevduat faizinin yüzde 55 olduğubir yerde çok fazla araca ihtiyacınız yoksa veötelemeyi düşünüyorsanız mevduat faizini tercih edersiniz” dedi.