Marmara'daki potansiyel bir büyük depremin, bölgedeki 11 ili ciddi şekilde etkilemesi bekleniyor. Deprem uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen afet çalıştayı için Edirne’de bulunan Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Marmara Bölgesi'nin 2 bin yıllık bir deprem geçmişine sahip olduğunu belirtti. Eyidoğan, bölgede büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, depremin olacağı yerin ve zamanının kesin olmamakla birlikte, bölgedeki 11 ilde büyük yıkıma yol açacağını vurguladı.
Marmara Bölgesi depremi: Riskli iller ve hazırlık süreci
Prof. Dr. Eyidoğan, “Marmara coğrafyasındaki 11 il büyük bir depremde etkilenecek. Son yaşanan 6 Şubat depremi de bu bölgeyi kapsayan bir depremdi. Bu tür büyük depremler 7 ve daha büyük büyüklüklerde olabilir. Ancak, Marmara Bölgesi için yıllardır 7 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem beklentisi var” diyerek, bu tehlikenin yıllardır bilim insanları tarafından takip edildiğini ve çalışmalar yapıldığını ifade etti.
Eyidoğan, depreme karşı alınacak önlemler için toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığını belirterek, afet risklerini azaltma sürecinde yerel yönetimler, mülki idareler, üniversiteler ve akademisyenlerin birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Depreme dayanıklı yapılar için kentsel dönüşüm zorunluluğu
Afet riskinin azaltılmasında en önemli adımlardan birinin, binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Eyidoğan, kentsel dönüşüm ve mevcut yapıların güçlendirilmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu belirtti.