İzmir’in Ödemiş ilçesi, geleneksel Dibile tatlısı ile Ramazan sofralarına renk katıyor. Bademli Mahallesi’nde yüzyıllardır hazırlanan Dibile, imece usulüyle mahalleli kadınlar tarafından büyük bir emekle yapılmaya devam ediliyor.
Yüzyıllık tarih
Dibile tatlısı, geçmişte sadece bayramlarda ve nişan törenlerinde yapılan bir tatlıydı, ancak son yıllarda iftar sofralarının vazgeçilmezi haline geldi. Yöresel tatlı, Mühr-ü Süleyman formundaki özel bir demir kalıpla şekillendirilerek hazırlanıyor. Mahallede sadece bir kişide bulunan bu demir mühür, tatlının özgünlüğünü ve lezzetini koruyor.
İmece usulüyle yapılan Dibile tatlısı, mahalleli kadınların birlikte çalışarak oluşturdukları bir ürün. Un, yumurta, süt ve tuz ile hazırlanan hamur, önce Mühr-ü Süleyman ile şekillendirilip, kızgın yağda pişiriliyor. Altı köşeli yıldız şeklindeki hamur parçaları, piştikten sonra şerbetle tatlandırılıyor.
Bademli Mahallesi Esnafı Ethem Yalçın konuyla ilgili, "Bu tatlı, 700 yıllık bir geçmişe sahip ve sadece Ramazan ayında, bayramlarda ve özel günlerde yapılıyor. Bizim Mühr-ü Süleyman dediğimiz demir, 315 yıllık bir geçmişe sahip ve yalnızca bir ailede bulunuyor. Bu tatlının coğrafi işaret almasını bekliyoruz" dedi.
Mahalle sakinlerinden Selda Döner, tatlının hazırlanış sürecini şu şekilde anlattı: "Dibile tatlısını arkadaşlarımızla imece usulü yapıyoruz. Osmanlı döneminden kalan Mühr-ü Süleyman sadece bir ailede var. Bu mührü birbirimizle paylaşarak tatlıyı hazırlıyoruz."