Haber Ekspres gazetesinden Turgay Kılıç'ın haberine göre, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin Ekim ayı Meclis Toplantısı, yeterli çoğunluğun oluşmasıyla meclis başkanı Argun Gündüç başkanlığında başladı. Ekim ayı bütçe görüşmelerinin ardından toplantıya DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ve meclis üyeleri katıldı.
'AB'de düşüşler yaşıyoruz'
Başkan Öztürk, yaptığı açıklamada TUSAŞ'a yapılan saldırıyı kınayıp, şehit olanların ailelerine başsağlığı diledi. Başkan Öztürk, enflasyonun yanı sıra savaşların deniz ticaretine de değinerek, "Enflasyonu düşürmeyle ilgili adımlar atılıyor. Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutması da var. Asgari ücret artışının konuşulmasıyla sanayi üretiminde de düşüşler yaşanıyor. Yılın son çeyreğinde dünyadaki gelişmeler de iç açıcı değil. Ülkemizin dört bir yanında savaş var. Avrupa Birliği ülkeleri arasında Almanya bizim için önceliklidir. Buna rağmen ticarette düşüşler yaşadık. Çin'in büyüme potansiyeli ve büyüme kararları da ticari savaşlarla devam ediyor. ABD'deki Kasım seçimlerine de baktığımızda neler olacağını kestiremiyoruz. Bildiğim kadarıyla iki rakip arasındaki oran yüzde 47'ydi. Hangi adayın gelmesinde beklentilerin ne olacağı da henüz kestirilemiyor" şeklinde konuştu.
'2025 planlarını iyi yapmalıyız'
Kızıldeniz krizinin deniz taşımacılığını sekteye vurduğuna değinen Başkan Öztürk, "Kızıldeniz krizi ile deniz taşımacılığında yaşanan navlun artışı, yerini gerilemeye bıraktı" diyerek şunları söyledi:
"Transitlerden olay bir miktar arttı. 24 Ekim'de 3 bin 95 dolara gerileyen bir konteyner trafiği var. Pandemide 10 bin doları da aşmıştık. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın bu ay açıkladığı Deniz Taşımacılığı 2024 Değerlendirmesi Raporu’nda, özellikle deniz geçiş noktalarının seyrine dikkat çekildi. Panama Kanalı ve Süveyş Kanalı özelinde iklim değişikliği ve jeopolitik gerilimlerin yol açtığı aksaklıkların, küresel ticaret ve tedarik zincirlerini önemli ölçüde risk altına soktuğu ifade ediliyor. Navlun fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarındaki artışa yol açacağının, özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin taşımacılık maliyetlerindeki artıştan daha fazla etkileneceğinin altı çiziliyor. Lojistik performansımızı artıracak yatırımlar yaptığımız ölçüde, ülke olarak bu riskleri azaltabileceğiz. Bu yılın Eylül ayında limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 arttı. Ocak-Eylül 2024 tarihlerindeki artışın yüzde 8,2 olduğu dikkate alındığında, konteyner elleçleme rakamlarında yavaşlamayı görebiliyoruz. Limanlarda katı-sıvı her çeşit yük elleçlemesi ise 398 milyon ton oldu."
'İzmir Limanı 2 milyon yükleme ile kapanacak'
"Yılın ilk dokuz ayında Aliağa Limanları’nda 1 milyon 600 bin TEU, İzmir Limanı’nda 200 bin TEU konteyner elleçlendi. İzmir Limanlarının bu yılı 2 milyon TEU’nun üzerinde elleçleme rakamı ile kapacağını söyleyebiliriz. İzmir Alsancak Limanı üzerindeki belirsizliğin kalkması, verimli bir işletme modeli ile limanın performansının artırılması en büyük dileğimizdir. Kruvaziyer rakamlarına baktığımızda, İzmir Limanı’na Ocak-Ekim döneminde 57 gemi ve 150 bine yakın yolcu geldi. Yolcu sayısı geçen yılın beş katına ulaştı. Egeport Kuşadası Limanı aynı dönemde 488 bin gemi ve 702 bin yolcu ağırladı. Çeşme Ulusoy Limanı’na toplam 73 seferde 30 binden fazla yolcu geldi. Ege kıyıları ile Yunan adaları feribot seferlerinde ise bir sezonu geride bıraktık. Çeşme-Sakız hattında 174 bin yolcu, Kuşadası-Samos hattında 122 bin yolcu, İhsan Alyanak ve Aziz Sancar Gemileri ile İzmir Limanı-Midilli arasında 15 binden fazla yolcu seyahat etti. İstanbul Galataport’un hisselerinin yarısına bankaların talip olduğu haberlerini de yakından izliyoruz. İstanbul’un kruvaziyer turizmindeki imkân ve kabiliyetlerinin İzmir ve Ege Port Kuşadası Limanları’nın geleceğini doğrudan ilgilendirdiğini biliyoruz."